De achterliggende methode is ontwikkeld door chefkok Michael van ’t Hoff en getest in zorginstellingen.
Naar schatting 1 miljoen Nederlanders kampen met smaakverlies. Zo’n 75 procent van de mensen die een chemo hebben doorlopen, hebben er last van en ook veel ouderen. Smaakverlies gaat vaak gepaard met verminderde eetlust, met als gevolg: minder eten, gezondheidsverlies, minder sociale contacten en slechtere kwaliteit van leven.
Plezier in het eten
Smaakpupil helpt om mensen met smaakverlies hun plezier in eten terug te krijgen. Na werkzaam geweest te zijn in verschillende gerenommeerde restaurants, ging chefkok Van ’t Hoff in 2012 aan de slag op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Van ’t Hoff : “Ik begon te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden. Toen merkte ik dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten.”
App
Toen Van ‘t Hoff terugkeerde naar de horeca, bleef hij vragen krijgen van patiënten met smaakverlies. Met behulp van het strategisch bureau Doordacht uit Bodegraven ontwikkelde hij zijn methode daarom door naar een hulpmiddel dat iedereen individueel kan gebruiken, maar dat ook op grotere schaal toe te passen is in zorginstellingen.
Smaakpupil bestaat uit een mobiele app waarmee gebruikers na een persoonlijke intake een ‘smaakprofiel’ aanmaken, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, gestel, ziektebeeld, dieet en allergieën. Op basis hiervan geeft de app bij iedere maaltijd een advies op maat voor een of meer van de ruim zestig smaakmakers; zoals mosterd, citroensap, augurk, kruiden of specerijen. “De smaakmakers voegen niet alleen zoet, zuur, zout, bitter of umami toe, want smaak is meer dan dat”, zegt Van ’t Hoff: “Ook een bepaalde structuur en mondgevoel, geur of zelfs een visuele prikkel kunnen de eetlust verbeteren.”
Door middel van het bijhouden van de ervaringen in een ‘smaakdagboek’ worden de adviezen in de app continu verbeterd, aangescherpt of bijgesteld. Ook is het mogelijk deze feedback te delen met diëtisten, artsen en koks in zorginstellingen, zodat zij patiënten met smaakverlies beter kunnen adviseren en begeleiden.
Onderzoekspanel
Smaakpupil is inmiddels op kleine schaal getest door experts in een aantal zorginstellingen. De beta-onderzoeksfase loopt van februari tot en met april. Er is nog vraag naar deelnemers. Meer info is te vinden op smaakpupil.nl.