“Niet de duurste en niet de goedkoopste”, zegt hij en maakt de vergelijking met andere ict-bedrijven die epd’s leveren aan Nederlandse ziekenhuizen. Ook zou de winstmarge te vergelijken zijn met andere IT-leveranciers in het buitenland. “Het zijn commerciële bedrijven, die winst maken.”
Winstmarge
De grootste epd-leverancier voor ziekenhuizen, met 70 procent van de markt, werd in een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bekritiseerd door ziekenhuizen om de relatief hoge winstmarges die het bedrijf noteert. In 2018 werd een winstmarge geboekt van maar liefst 46,3 procent. Volgens NRC hield ChipSoft onderaan de streep 33 miljoen euro over, omgerekend een winstmarge van 30 procent.
Niet uit te leggen
Tegelijk hebben ziekenhuizen gemiddeld een marge van rond de 1 procent en zijn ze soms miljoenen kwijt aan IT-kosten. OLVG-bestuurder Maurice van den Bosch, vertelde in maart in reactie op het ACM-rapport dat de hoge winsten niet maatschappelijk uit te leggen zijn en dat voor een langdurige relatie met zorginstellingen die tarieven naar beneden moeten.
Interoperabiliteit
Zorginstellingen klagen ook over de zogeheten interoperabiliteit van de epd-systemen. Het delen van gegevens met ziekenhuizen die een systeem van de concurrent gebruiken zou daarom soms moeizaam gaan. Hans Mulder zegt hierover tegen de NRC: “Wij hebben door de jaren heen meer dan tweeduizend koppelingen gemaakt voor andere systemen. De eis die wij wel hebben om een systeem te koppelen, is dat het 100 procent patiëntveilig moet zijn.”
Lees ook: Ziekenhuizen openen in 2Doc frontale aanval op ChipSoft
Jorrit Stroosma
Als marktleider in ziekenhuis-epd’s is de prijs van ChipSoft dé marktconforme prijs, elke andere aanbieder gaat daar naast zitten of (veel) lager om een beetje markt af te snoepen van ChipSoft.
Dus wat monopolist Hans Mulder verkondigd klopt, zegt niks over of het wenselijk is.
Als ICT’er schrok ik van de deplorabele staat van hoe het ChipSoft epd werkt, hiervan zijn mensenlevens afhankelijk. Kijk de 2Doc documentaire om het zelf te zien.
Jorrit Stroosma
Link naar 2Doc: https://www.2doc.nl/documentaires/2022/09/dodelijke-zorg.html
asmeets
Het feit dat ze als commerciele partij winst maken op hun product vind ik geen probleem. Dat dat de gehele medische industrie.
Echter op het moment dat je vervolgens een product levert welke niet voldoet aan de vraagstelling van de afnemer en interoperabiliteit tegen gewerkt wordt. Dan moet je je afvragen hoe verziekt die markt is dat er dergelijke prijzen voor ondermaatse producten betaald moeten worden. Je betaald toch ook niet de prijs van een rolex voor een speelgoed horloge. Maar dat vind Chipsoft blijkbaar normaal
e.kersten@altrecht.nl
Dat je een ¨marktconforme¨ prijs hanteert betekent niet dat je een maatschappelijk verantwoorde prijsstelling/winst hebt. m.a.w. als ieder leverancier van een EPD de hoge prijzen op elkaar afstemt omdat men deze redelijk vindt en een winst boekt van +30% kan ik niet anders concluderen dat in een marktsegment met maar weinig aanbieders je als marktleider met een aandeel van 70% marktaandeel ChipSoft hiervan op het randje balanceert van misbruik maken van publieke gelden.