Een orthopedisch chirurg moet zijn patiënt een schadevergoeding van in ieder geval 15.000 euro betalen. De reden is dat door zijn medisch onzorgvuldig handelen het been van de patiënt geamputeerd moest worden. Dat oordeelde de rechtbank Oost-Brabant deze week.
De chirurg plaatste een arthrodesepen in de linkerenkel van de patiënt. Anderhalve maand later werd een röntgenfoto gemaakt, en een maand daarna werd na consult bij de orthopedisch chirurg het gips verwijderd, zonder eerst een röntgenfoto te maken. Weer twee maanden later bleek dat schroeven waarmee de pen was aangebracht waren gebroken. De pen en schroeven werden verwijderd, maar het operatiegebied raakte geïnfecteerd, waardoor vijf maanden later weer een operatie volgde. Dit hielp onvoldoende en uiteindelijk is het linkeronderbeen geamputeerd.
Professionele standaard
De chirurg zegt in zijn verweer bij de rechtbank dat het weliswaar onzorgvuldig was dat hij geenröntgenfoto maakte, maar dat de acties die hij verder nam, zoals het verwijderen van het gips, volgens de professionele standaard was. Dit volgt de rechtbank niet.
Volgens de rechter kan het handelen alleen volgens de professionele standaard zijn als éérst met een röntgenfoto bewezen zou zijn dat de conditie van de enkel niet veranderd was na de vorige foto. Dat de conditie van de enkel niet bekend was en ook nooit meer bekend zal worden, rekent de rechter de chirurg aan. Behalve een voorschot op de schadevergoeding moet de chirurg de proceskosten betalen.