De rechtszaak tegen bestuursleden van vier christelijke zorginstellingen is maandag van start gegaan. Zij worden verdacht van het plegen van grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), zo meldt de Telegraaf.
Het gaat om stichting Saron Zorg en Dienstverlening, stichting Pastoraal Centrum Saron, stichting Zout en stichting In ’t zadel.
De organisaties leverden begeleid wonen aan pgb-budgethouders. Zij declareerden het volledige budget, terwijl volgens het Openbaar Ministerie (OM) veel minder zorg werd geleverd aan de cliënten. Daarvoor zou vanaf 2009 tot in 2016 gebruik zijn gemaakt van valselijk opgemaakte facturen. Het geld zou zijn besteed aan andere doelen, zoals bedrijfskosten en huur van panden waarin cliënten werden gehuisvest.
Het OM hoopt zo’n 5 miljoen euro terug te kunnen halen bij de verdachten. Naast medewerkers zijn ook de instellingen zelf aangeklaagd.
Globale registratie
De zorginstellingen vinden dat het OM hen onterecht vervolgt. Het OM houdt in hun ogen geen rekening met een gedoogsituatie zoals die al jaren geleden in de dagelijkse praktijk is ontstaan, betoogden de advocaten van de zorginstellingen voor de rechtbank in Almelo. Die houdt in dat instellingen de nodige vrijheid hebben om verschillende zorgfuncties flexibel in te zetten.
Ze probeerden om deze reden het OM niet-ontvankelijk te laten verklaren, maar de rechtbank ging daar niet in mee.
Het proces duurt tot eind juni. Op 10 juli wordt de uitspraak verwacht. (ANP/Skipr)