Bijna acht van de tien chronisch zieken (78 procent) durft niet over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek van vergelijkingssite het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC).
Chronisch zieken zijn met name bang dat ze bij een overstap geen aanvullende verzekering meer kunnen afsluiten. Bijna 21 procent geeft aan om deze reden niet over te stappen. Bij de respondenten zonder chronische aandoening geeft nog geen 5 procent dit als reden aan om niet over te stappen.
Volgens Simon den Hollander van het ZIC is de vrees van chronisch zieken niet uit d elucht gegrepen. Een verzekeraar mag mensen voor de aanvullende zorgverzekering weigeren. “Gelukkig hanteren steeds minder verzekeraars een vorm van medische selectie waardoor een overstap steeds eenvoudiger wordt”, aldus De Hollander.
Kritischer
Mensen met een chronische aandoening komen gemiddeld vaker in aanraking met de verzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat zij over het algemeen kritischer zijn over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld beoordelen zij de verzekeraar met slechts een 6,2. Bij mensen zonder chronische aandoening is dit gemiddeld een 6,8. Op alle punten scoren de verzekeraars minder, maar het grootste verschil zit bij de keuze mogelijkheden van de aanvullende verzekeringen. Mensen zonder chronische aandoening geven hun verzekeraar op dit onderdeel gemiddeld een 7,7, daarentegen geven chronisch zieken hiervoor slechts een 7.
Eigen risico
Het grootste punt van kritiek onder chronisch zieken is het kabinetsplan om in 2014 de compensatieregeling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af te schaffen. Uit het onderzoek blijkt dat de irritatie over het eigen risico aanzienlijk is. Mensen met een chronische aandoening waarderen de hoogte van het eigen risico met een 4,4.