De centrale cliëntenraad van zorginstelling DeSeizoenen vermoedt dat de directie, waaronder zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, zorggeld laten weglekken naar private bv’s. Daarmee zouden ze het verbod op winst maken omzeilen.
De cliëntenraad vroeg op 22 februari de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om een enquête wegens wanbeleid in te stellen bij DeSeizoenen, zo meldt dagblad Het Parool. Tijdens de zitting donderdag sprak de cliëntenraad het vermoeden uit dat er 1,5 miljoen euro per jaar wordt weggelekt. Dat staat gelijk aan de kosten voor 30 fte. “En dat maakt het verschil tussen voldoende zorg, zoals bij DeSeizoenen, en goede zorg”, aldus de cliëntenraad. Maar op navragen van de rechter kon ze het bedrag niet onderbouwen.
Winst
De antroposofische zorginstelling DeSeizoenen komt voort uit het faillissement van De Zonnehuizen. Loek Winter en drie medeaandeelhouders richtten de holdingmaatschappij WW Zorg op, met als dochterondernemingen DeSeizoenen, De Seizoenen Vastgoed en Care Shared Services BV. DeSeizoenen is verantwoordelijk voor de zorgverlening en het personeel. Het ontvangt jaarlijks 40 miljoen euro aan publieke zorggelden en mag daarmee geen winst maken. De Seizoenen Vastgoed is eigenaar van drie tehuizen die DeSeizoenen huurt. Daarnaast huurt DeSeizoenen dienstverlening door locatiemanagers en teamcoördinatoren in van Care Shared Services. Het vastgoedbedrijf en de dienstverlener mogen wel winst uitkeren. Deze constructie wekt de schijn van belangenverstrengeling, zo stelt de cliëntenraad. DeSeizoenen stelt daartegenover dat het onderbrengen van vastgoed en ondersteunende diensten in aparte organisaties binnen dezelfde groep voortkomt uit de lessen van Stichting Zonnehuizen. Een te hoge schuldenlast op het vastgoed en een uitdijende overheadorganisatie waren oorzaken voor het faillissement in 2011.
Huur
Het vastgoed heeft een waarde van ongeveer 18 miljoen euro. De panden zijn pas in 2016 gekocht van de curator. Dat werd gefinancierd met leningen van banken en een achtergestelde lening van DeSeizoenen. Volgens de cliëntenraad betaalt DeSeizoenen nu een veel te hoge huur van 2,3 miljoen euro. DeSeizoenen heeft een analyse laten doen door Cushman & Wakefield, specialisten in zorgvastgoed. Dat bureau concludeerde dat de huren marktconform zijn en soms zelfs iets lager dan gebruikelijk. Alleen voor twee buitenhuizen van locatie Bronlaak wordt iets teveel betaald. Berenschot heeft onderzoek gedaan naar de ingehuurde dienstverlening van locatiemanagers en teamcoördinatoren. De tarieven zijn marktconform.
Emoties
Volgens de advocaten van Winter en de directie komen de klachten van de cliëntenraad voort uit frustratie over de afspraken die destijds zijn gemaakt met de curator. “Het probleem ligt niet in het juridische, maar in de emoties.”
De Ondernemingskamer doet uitspraak over twee maanden.