• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Peter Koopman

    CNV geeft goed beeld van dat wat oa verpleegkundigen en verzorgenden IG dagelijks moeten doorstaan. “Zeggenschap” over dat waarvoor je opgeleid bent en met voldoende werkervaring hebt leren toepassen, is vanzelfsprekend. Maar in een “machinebureaucratie” ( cf H. Minsberg ) ben je slechts een radertje en kan jouw beroeps know how niet voldoende en volwaardig uit de verf komen. Patiënttoewijzing ( EVV ) is niet overal gebruikelijk en relatief kleine contracten ( continuïteit in persoon ) verminderen hechting en zelfstandigheid in beroepsuitoefening. Het valt me op dat het CNV geen woord rept over de nog bestaande loonkloof en daarmee samenhangende kloof in de pensioengrondslag van nu 8% (1,13% is in 2021 gerepareerd) . De terechte inflatiecompensatie kreeg nu voorrang, maar deze achterstand op cao’s in marktsectoren blijft bestaat, laat staan een poging tot evenaren van markthonorering. (En marktwerking is in de zorgsector beleid, dus is er geen relatie met de publieke sector in deze rechtvaardig ). De instroom kent ook belemmeringen op de arbeidsmarkt van jongeren en herintreders. VenVn wees op de opleidingskosten, maar ook het gebrek aan ( studenten-) huisvesting, kosten parkeren en OV zijn hoog. In de provincie Noord-Holland wonen ( relatief ) thans 8000 verpleegkundigen minder dan het beschikbaar landelijk gemiddelde en in de provincie Zuid-Holland 7000 minder! De beschikbaarheid van voldoende en passende verpleegkundige zorg kan in Nederland niet meer gegarandeerd worden, want de werklast is thans te hoog en de uitstroom neemt toe. Dat zal als erfenis van de huidige en aftredende politici door de volgende kabinetten moeten worden opgelost, maar intussen is het dweilen met de kraan open! Te lang heeft men vertrouwd dat applaus meer dan genoeg is. Hoewel deze beroepen qua aard zich bevinden in de overtreffende trap van zinvol werk, remt de achterdocht van zorgverzekeraars ( administratieve ballast en bemoeizorg ) en de salarisachterstelling zeer demotiverend. Zorginstellingen behoren de afspraken over toegankelijkheid en volume af te stemmen op de haalbaarheid van realisatie. We naderen Op=Op en dan helpen goede “vergezichten” en mooi strategisch beleid niet.

  2. Medischebibliotheek@mchaaglanden.nl

    Oorzaken voor uitstroom, behoefte aan meer zeggenschap etc, het is allemaal bekend. Maar zolang verpleegkundigen niet meer zijn dan ‘handen’ aan het bed of ‘poppetjes’ verandert er niks. Verpleegkundigen zijn zorgprofessionals, met een eigen deskundigheidsgebied, complementair aan dat van een arts. En, van artsen wordt nooit en te nimmer gezegd dat zij ‘handen’ aan het bed of ‘poppetjes’ zijn.

  3. Schuiringa

    Het probleem ligt hoger.
    Wij als Seniors willen geen slaaf van de zorgverzekeraars zijn,

    Hoe uit zich dat ?

    Geen motivatie
    Saboteren
    Wantrouwen
    Steeds meer regels en administratie
    Angst. Niemand durft meer wat te zeggen
    De beroepsorganisaties zijn gekocht door VWS en ZN. Die doen niets meer voor ons op de werkvloer,
    Bij VWS zit geen enkele deskundigheid meer,
    WEF : the Great Depopulation. Geen zorg , dan gaan mensen dood.
    Voor iedere euro premie krijgt de burger nog maar voor 50 cent zorg (50%).
    Wij senioren geven geen stageplekken meer.
    In het geniep zeggen we tegen jonge mensen: ga niet in de zorg werken .

    Hier zit het probleem
    De zorgverzekeraars moeten weg. Ze hebben geen toegevoegde waarde. Ze demotiveren alleen maar.
    Voer de zorgwet van 2005 weer in.
    RUCB met vaste tarieven. De zorgverleners weerbaas van de zorg.

  4. Schuiringa

    De marktwerking in de zorg moet weg.
    Dan krijg je 40-50% meer zorg voor je geld.
    Voer de zorgwet van 2005 weer in.