Het kabinet heeft zeven miljard uitgetrokken voor de zogeheten OVA-systematiek: de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling. Vakbonden willen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor het verhogen van de lonen voor zorgpersoneel, zoals verpleegkundigen en verzorgenden. De minister vindt dat niet nodig, zo zei ze eerder deze zomer al. In het interview met Zorgvisie zegt Helder vrijdag dat “de reparatie van inkomens” verder binnen de cao-onderhandelingen kan worden geregeld.
Hbo
Ook is ze van mening dat er een oplossing ligt in het op de juiste manier inschalen van zorgpersoneel met bijvoorbeeld een hbo-opleiding. Ze noemt het “belangrijk” dat “als je als hbo-verpleegkundige bent opgeleid, dat je ook een hbo-functie hebt die hbo wordt gewaardeerd. Ik wil de sociale partners toch echt aansporen om daar iets aan te doen.”
Kost geld
CNV gaat niet in deze redenatie mee. De minister “vergeet” volgens de vakbond “dat hoger inschalen wel extra geld kost”. Voorzitter van CNV Zorg en Welzijn Gaby Perin-Gopie. “De lonen in de zorg liggen structureel tot 9 procent lager dan in de markt, terwijl de werkdruk er enorm is. Die loonkloof wordt extra pijnlijk in deze tijd van inflatie van zo’n 11 procent. Werken in de zorg betekent steeds vaker leven in armoede.”
Coronatijd
En dat terwijl er in coronatijd ineens wél extra geld was voor de zorg, benadrukt CNV. “Zo kunnen de GGD’s aan ongediplomeerde inhuurkrachten uurlonen bieden die niet eens voorkomen in de salarisschalen van gekwalificeerde verzorgenden. Er zijn echt grenzen aan hoe je mensen kunt schofferen.”
De vakbond wil extra geld en als dat er niet komt, volgen er acties. Dat zal “niet op de traditionele manier” gaan, zoals met protesten. Hoe dan wel, kan een woordvoerster van CNV vrijdag nog niet zeggen. “Maar we moeten zichtbaar gaan maken dat de grens bereikt is.”
“Het kabinet is niet voornemens bovenop de zeven miljard aanvullende maatregelen te nemen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in reactie op de kritiek van CNV. “Elk jaar trekken we geld uit voor de OVA. Dat bedrag stijgt mee met de gemiddelde loonstijging. We vinden dat netjes om te doen”, zegt de woordvoerder. De OVA is nu geraamd op zeven miljard.
(ANP)
Jorrit Stroosma
En van dat OVA bedrag blijft 70%-75% over als de zorgverzekeraars en andere financiers er mee aan de haal gaan. En wat niet uitgegeven wordt vloeit voor het grootste deel terug naar de Staatskas en dat is in dit geval 1,7 tot 2,1 miljard euro! Slimme manier van bezuinigen, toch?!
Peter Koopman
Mooi dat vakcentrale CNV nu nogmaals dezelfde eisen stelt als de beroepsverwante vakbond NU’91 inzake de reparatie van de structurele loonkloof van verpleegkundigen en verzorgenden IG. Deze reparatie dient vooraf te gaan aan de conjuncturele OVA aanvulling in CAO’s. Het samen optrekken doet me aan de eerste tijd van de AVVV ( voorgangster van VenVn ) denken, waar de Christelijke vakbond samen met NU’91 ook lid was van deze Nederlandse koepel van verenigingen van verpleegkundigen en verzorgenden. De “Witte Woede” tussen 1989 en 1991 lijkt zich te gaan herhalen. Destijds weigerde het kabinet in eerste termijn ook deze beroepen serieus te nemen en de Tweede Kamer slaagde toen ook niet. De Eerste Kamer wist wel adequaat te handelen ( staatscommissie Werner; “in hoger beroep”). Hopelijk hoeven patiënten en hun familie in dit najaar niet extra te lijden onder begrijpelijke, maar verplegingscultuur vreemde acties. Misschien is de Eerste Kamer het orgaan dat ook nu moet optreden. Werkgevers en vakbonden schreven al een brief aan kabinet en TK ( IZA randvoorwaarden ) en de TK nam reeds 7 keer een besluit in deze. Rutte III bood inzake de tot 9% loonkloof (peil 2020) 1,13% reparatiebudget in 2021. Rutte IV weigerde verder te gaan bij monde van Minister Helder. Een patstelling nu dus. Ongebruikelijke acties lijken nu onafwendbaar. Appèl op “roeping”? Applaus? Bonus? Een bemiddelaar? Sorrypenitentie” ? Of echt: alle betrokken verpleegkundigen ( FG 35 t/m FG 60 ) een loonschaal erbij ( ca 10% )? Net als bij leraren basisonderwijs ?
Peter Koopman
Minister Helder geeft een voorzet door oa te pleiten voor het bieden van functies op HBO niveau aan verpleegkundigen die hiertoe zijn opgeleid. Nu begint in FWG het HBO karakter reeds bij FG 45 en iets meer bij FG 50. Vraag daarbij is wanneer is een verpleegkundige functie op HBO niveau. Immers de standaard NLQF kent Ad bij niveau 5 en ook bij B in niveau 6. In het HBO kun je ook opklimmen naar M niveau 7. In de zorgsector kennen we naast voornoemde onderwijsgraden ook voortgezette opleidingen ( bijv. CZO ) die eveneens zich spiegelen aan het NLQF. Voornoemde discussie is zinvol, maar neemt de algemene loonkloof van verzorgenden IG en verpleegkundigen niet weg. De SER heeft deze vastgesteld en we moeten daarover geen mistgordijn optrekken. De loonkloof kan nu oplopen tot 10% en net als bij de PABO leraar zal er 10% bij moeten. Terzijde: naast onderwijs- en/of nascholingsverschillen kennen verpleegkundigen ( op zowel inservice, mbo of hbo niveau ) aanvullende persoonlijke verantwoordelijkheden waarvoor ze toetsbaar zijn ( tuchtrecht wet BIG ) en dus naast algemeen civiel ( WA ) of arbeidsrechtelijk ook persoonlijk strafrechtelijk gevaar lopen. Dit is zeker een reden om hen binnen het containerbegrip “zorgpersoneel” apart te honoreren, toch?
J Vandenberg
Tja, en nu maar zien of er niet alleen gepraat wordt maar ook eens gehandeld.
De coronatijd aanhalen is nogal minachtend. Na 2-3 jaar “lullen” is het tijd voor poetsen beste overheid.