Advocaat Georges van Zeijl is nog maar kort betrokken bij de zaak, maar zegt “met enige verbazing” kennis te hebben genomen van de snelheid waarmee Co-Med volgens hem de afgelopen weken “naar de afgrond is geduwd”.
‘Onhandigheden’
Hij spreekt van “een opeenstapeling van onhandigheden die niet bijdragen aan goede patiëntenzorg”. De advocaat gaat maandag aan de slag om alle benodigde documenten te verzamelen. Voordat hij een verzoekschrift kan indienen bij de rechtbank in Maastricht, moeten de aandeelhouders van Co-Med nog besluiten over de faillissementsaanvraag.
Co-Med sloot eerder deze maand alle praktijken nadat CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hun contracten met de keten hadden opgezegd. Van Zeijl zegt dat Co-Med de zorgverzekeraars daarom financieel aansprakelijk zal stellen. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. De curator bepaalt uiteindelijk of deze claim na het uitspreken van het faillissement wordt gehandhaafd. Aandeelhouders kunnen de verzekeraars ook nog op persoonlijke titel aansprakelijk stellen, stelt Van Zeijl.
Onvoldoende bereikbaar
Co-Med werd in de zomer van 2023 al op de vingers getikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) omdat de huisartsenpraktijken van de keten onvoldoende bereikbaar waren en de zorg tekortschoot. De zogeheten aanwijzing die Co-Med toen kreeg van de inspectie werd echter teruggedraaid door de voorzieningenrechter. Sinds februari van dit jaar staan de twaalf praktijken alsnog onder verscherpt toezicht, maakte de IGJ in april bekend.
Onlangs legde de inspectie Co-Med bovendien een last onder dwangsom op. Als de huisartsen niet snel goed bereikbaar zijn, moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro. Wat het aanstaande faillissement betekent voor de dwangsommen, is nog niet duidelijk. Ook kreeg het bedrijf deze week het bevel van de IGJ om dossiers van patiënten onmiddellijk te delen met de vervangende huisartsen die worden ingeschakeld nu de Co-Med-praktijken gesloten zijn. (Skipr/ANP)
Jorrit Stroosma
Krokodillentranen en slachtofferschap is waar ze zich nu in verhullen, ze dachten dat ze al te groot waren om stopgezet te worden door de overheid en de zorgverzekeraars. Fout gegokt!!!
Hopelijk is dit een duidelijke boodschap naar andere parasitaire investeerders die “innovatief” bezig denken te gaan in de zorg.
Yvonne Lacroix
@Jorrit Stroosma. Beetje kort door de bocht. Klaarblijkelijk hebben deze partijen de ruimte om de markt te betreden. Je kunt wat vinden van deze partij, ik ken niet het hele dossier en heb daar dan ook geen uitgesproken mening over. De journalistiek schrijft niet geheel geïnformeerd; ze werpen zaken op, die Co-Med discutabel zouden maken, maar die óók in de huisartsenpraktijk gebeuren die geen “investeerders” erachter hebben zitten. Ik denk eerlijk gezegd dat je niet om deze partijen heen kunt omdat de door de beroepsgroep (incl LHV) gewenste en “juist” geachte voortzetting van praktijken niet meer haalbaar is omdat er steeds minder (ondernemende) huisartsen zijn die de verantwoordelijkheid van de eigen patiëntenpopulatie op zich willen nemen. If you can’t beat them, join them.