het is onduidelijk hoe de dodelijke uitbraak in woonzorgcentrum Ter Burg in Zaventem begon. Op 16 juli ging het om twee besmettingen op een afdeling van bewoners, allen volledig gevaccineerd, met vergevorderde dementie. Deze bewoners dolen vaak rond op de afdelingen. Het is ook moeilijk om de coronamaatregelen aan ze uit te leggen. Zij hebben waarschijnlijk gezorgd voor een snelle verspreiding van het virus op de afdeling, schrijft VRT op zijn nieuwssite.
Colombiaanse variant
De universiteit van Leuven heeft vastgesteld dat het om de Colombiaanse variant ging, een variant die van de Wereldgezondheidsorganisatie nog geen letter van het Griekse alfabet heeft gekregen. Volgens Van Ranst waart in België vooral de Indiase, oftewel de Delta-variant rond.
Britse variant
Die variant is verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de besmettingen. Vier procent komt door de Britse of Alfa-variant en de resterende een procent bestaat uit enkele andere varianten. “Uit onderzoek in Engeland blijkt dat de Colombiaanse variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen. Maar het is nog heel vroeg dag om daar uitspraken over te doen”, aldus de viroloog tegen VRT. Er zijn in België tot dusver twintig clusters van de Colombiaanse variant vastgesteld.
Maatregelen
“Uiteindelijk hebben twintig bewoners op die afdeling positief getest”, zegt een woordvoerster van het woonzorgcentrum. Door de maatregelen kon de uitbraak beperkt blijven tot de afdeling. Zeven van de 28 bewoners zijn overleden. Twee van hen waren al in slechte gezondheid. Andere mensen verkeerden voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid.