Sneltesten
Volgens de woordvoerder zijn de gebruikte sneltesten 65 procent betrouwbaar. “Als je honderd mensen test, wordt het coronavirus bij 65 van hen aangetoond, terwijl de andere 35 ook besmet kunnen zijn. Wij pleiten voor PCR-testen. Die zijn 99,999 procent betrouwbaar en de prijs is hetzelfde. De uitslag duurt alleen iets langer.”
PCR-testen
HealthCheckCenter heeft meer dan 120 testlocaties in het hele land, van Amsterdam tot Maastricht en van Bergen op Zoom tot Nieuw-Amsterdam. De organisatie voert PCR-testen uit, maar ook antigeentesten voor Testen voor Toegang. “Onder protest”, aldus de woordvoerder. “We zagen dat dit vorig jaar nodig was om meer vrijheden te krijgen, maar wij vonden dat het niet de juiste manier was. Je vecht met inferieure wapens, het was een onzinnig idee. Liever overtuigen we de overheid om over te stappen op PCR-testen hiervoor.”
GGD
GGD GHOR Nederland laat in een reactie weten: “Het is bekend dat antigeentesten iets minder betrouwbaar zijn dan PCR-testen, maar ze zijn goedgekeurd door het RIVM. Dan kunnen wij ermee gaan werken, het is de eigen keuze van HealthCheckCenter om niet mee te doen.”
Maximum
De GGD’en zitten aan hun maximum. De gezondheidsdiensten testen ongeveer 150.000 mensen per dag en zijn niet in staat om meer mensen te testen, omdat laboratoria niet de ruimte hebben om nog meer PCR-testmonsters te analyseren. Daarom bieden commerciële testers vanaf eind deze week hulp met de andere manier van testen. De Stichting Open Nederland, de organisatie achter de toegangstesten, is nu aan het inventariseren welke testbedrijven willen helpen. (ANP)
Frank Conijn
Het hele testschema moet anders. De antigeentest (= de zelftest) is wel betrouwbaar als men symptomen heeft, zo vond een grootschalig multipartijenonderzoek: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/corona-zelftest-alleen-betrouwbaar-bij-symptomen. De PCR-test is ook zonder symptomen betrouwbaar, mits men de vijfdaagse incubatietijd in acht neemt.
.
De testinstructie dient dus veranderd te worden:
.
* Heb je klachten, doe dan een zelftest of laat je testen via testenvoortoegang.org (dan kom je dus bij zo’n commercieel bureau dat echter wel de uitslag in het GGD-systeem kan zetten).
* Wil je een toegangsbewijs omdat je niet gevaccineerd/geboosterd bent, laat je dan testen via testenvoortoegang.org. (De PCR-test van de GGD levert helaas geen toegangsbewijs op.)
* Heb je geen klachten, is het minstens vijf dagen geleden dat je geïnfecteerd zou zijn geweest en wil je weten of je besmet bent, laat je dan testen bij de GGD (= PCR-test).
.
Dit testschema ontlast de GGD in grote mate.