De christelijke zorginstelling Different biedt reguliere ggz aan en geen therapie waarbij homo’s worden ‘genezen’. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vastgesteld bij een bezoek aan de in opspraak geraakte instelling, zo laat minister Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen weten.
Na recente berichtgeving in dagblad Trouw, waarin werd gemeld dat Different therapieën zou aanbieden waarbij homo’s leren hun geaardheid te onderdrukken, ontstond grote commotie. De beroering richtte zich met name op de veronderstelling dat zorgverzekeraars dergelijke therapieën zouden vergoeden. Schippers kondigde onder druk van een meerderheid van de Tweede Kamer aan hier een einde aan te maken.
Aanvaarden
In antwoord op Kamervragen laat Schippers nu weten dat de inspectie heeft vastgesteld dat Different geen homo’s wil genezen. De instelling richt zich wel op ‘cliënten met homoseksuele gevoelens’. “Daarbij gaat het niet om het onderdrukken of ‘genezen’ van de homoseksualiteit, maar op het aanvaarden van wie men is”, aldus Schippers. Het bestuur van Different onderschrijft bovendien dat homoseksualiteit geen ziekte is. Behoudens enkele verbeterpunten gaat het volgens de Inspectie bij Different om reguliere ggz-hulpverlening die aan de noodzakelijke kwaliteitseisen voor vergoeding door de verzekeraars voldoet.
Excuus
De ChristenUnie (CU) vindt dat Schippers voorbarig heeft gehandeld met haar aankondiging om Different aan te pakken. Daarmee is de instelling ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld, zegt Kamerlid Esmé Wiegman. “Ik hoop dat voor deze feiten net zoveel aandacht is als voor de foutieve voorstelling van zaken van twee weken geleden”, aldus Wiegman. “Een groot deel van de politiek, maar ook de minister was er vliegensvlug bij om te stellen dat ze het te ‘bizar’ voor woorden vond dat dergelijke praktijken plaatshebben in Nederland en ze zou een einde maken aan de vergoeding ervan. Ze heeft daarmee Different, de medewerkers en haar cliënten ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld. Ik ga ervan uit dat zij de eerder gegeven kwalificatie ‘bizar’ terug zal nemen en daarmee Different recht zal doen.”
Rectificatie
De stichting Tot Heil des Volks, waar Different deel van uitmaakt, eist rectificatie en excuses van Trouw. Algemeen directeur Henk van Rhee wil op korte termijn een gesprek met de hoofdredactie van de krant, die volgens hem met het ‘ongefundeerde artikel’ veel onnodige commotie heeft veroorzaakt. De stichting wil ook de NOS aanspreken op haar rol in wat Van Rhee aanduidt als een ‘hyperige hetze’.