Het kabinet gaat koopkrachtverlies als gevolg van hogere zorgpremies niet compenseren voor midden en hogere inkomens. Alleen de laagste inkomens krijgen compensatie in de vorm van een hogere zorgtoeslag. Dat zei minister van Financiën Dijsselbloem woensdag in de Tweede Kamer.
Aanleiding zijn de berichten dat de zorgpremie voor volgend jaar mogelijk hoger uitvalt dan het kabinet verwacht. Zorgverzekeraar DSW, die de nieuwe premie altijd als eerste bekend maakt, verhoogt de premie met zo’n tien euro, terwijl het kabinet eerder zei een verhoging van zo’n 3 a 4 euro te verwachten.
Dijsselbloem wees er woensdag op dat in afgelopen jaren de zorgpremie lager uitviel dan begroot. Volgens de minister is het ook nog niet zeker dat bij alle zorgverzekeraars de premies hoger zullen uitvallen, zo schrijft het AD.
Een deel van de Kamer vindt zorgverzekeraars hun opgebouwde buffers moeten gebruiken om de premieverhoging te dempen. De verzekeraar beschikken samen aan zo’n tien miljard euro aan reserves. Zo’n 6 miljard euro daarvan moeten zij achter de hand houden op voorschrift van De Nederlandsche Bank. Dijsselbloem zegt dat hij geen juridische mogelijkheden heeft om de verzekeraars niet kan dwingen de resterende vier miljard wel in te zetten.