Het Maastricht UMC+ heeft een computermodel ontwikkeld dat het risico op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging al vroeg in de zwangerschap kan voorspellen. Op basis van een betrouwbare risico-inschatting kunnen verloskundigen en gynaecologen gericht advies geven om zwangerschapscomplicaties te voorkomen.
Het model blijkt succesvol in het voorspellen en voorkomen van complicaties, concludeert Linda Meertens in een onderzoek waarop zij op 31 augustus aan de Universiteit Maastricht promoveert.
Tijdens de zwangerschap kunnen diverse complicaties optreden, zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Verschillende factoren, die met name leefstijlgerelateerd zijn, kunnen het risico daarop beïnvloeden. Het Maastricht UMC+ is de zogeheten EXPECT-studie gestart om risicofactoren eerder te kunnen opsporen en bij te sturen indien dat nodig is. Om een betere risico-inschatting te kunnen maken onderzocht promovenda Linda Meertens de effectiviteit van verschillende internationale voorspelmodellen in de Limburgse populatie. Dat resulteerde uiteindelijk in een toepasbaar voorspelmodel voor zwangerschapsdiabetes en –vergiftiging.
Advies
Verloskundigen en gynaecologen kunnen het model gebruiken om gericht advies te geven aan zwangere vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld het advies zijn om de persoonlijke leefstijl aan te passen, maar er zijn ook andere opties. Zo zou een lage dosis aspirine een positief effect hebben op het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging. Meertens toonde daarnaast aan dat het voorschrijven van calciumsupplementen aan zwangere vrouwen het risico op zwangerschapsvergiftiging met een kwart kan verlagen, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens de promovenda zorgt dit voor een kostenbesparing van zo’n 7,5 miljoen euro op jaarbasis.
Het risicomodel wordt momenteel alleen in Limburg gebruikt door gynaecologen en verloskundigen, “Maar in principe is het natuurlijk ook geschikt voor de rest van Nederland”, zegt Meertens. “Het gebruik ervan helpt specialisten om de zwangerschapszorg op maat aan te bieden en steeds verder te verbeteren. Voor iedere zwangere vrouw kan een zorgplan opgesteld worden gebaseerd op haar persoonlijke risicoprofiel.”