De trend van concentratie van zorg vormt een ideale voedingsbodem voor de verdere verspreiding van resistente bacteriën. Dat concludeert UMCG-onderzoeker Tjibbe Donker in zijn proefschrift. Donker pleit daarom voor een betere regionale coördinatie van infectiepreventie.
Donker wijst met name op het gevaar van patiënten die voor een specifieke behandeling of deel daarvan naar een ander ziekenhuis moeten. Deze werkwijze wordt steeds meer gemeengoed bij de behandeling van complexe aandoeningen. De voor- en nabehandeling wordt meer en meer in kleinere ziekenhuizen gedaan, terwijl de feitelijke behandeling in gespecialiseerde centra gebeurt.
Zo ontstaat een netwerk van ziekenhuizen waartussen patiënten zich verplaatsen. Binnen dit netwerk verplaatsen zich niet alleen patiënten, maar ook de bacteriën die ze bij zich dragen.
Zinloos
Om de verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan adviseert Donker meer regionale coördinatie van infectiepreventie. Resistente bacteriën stoppen niet bij de muren van het ziekenhuis, aldus Donker, dus is het zinloos om ze alleen binnen het ziekenhuis te bestrijden.
Daarnaast pleit Donker er voor om de uitwisseling van patiënten te beperken tot regionale groepen van ziekenhuizen en patiënten niet naar regio-overstijgende medische centra te sturen. Binnen deze regionale netwerken zouden bepaalde ziekenhuizen de rol van permanent peilstation op zich kunnen nemen. Zo kunnen uitbraken van resistente bacteriën snel gesignaleerd worden, zodat adequate maatregelen getroffen kunnen worden. Binnen de peilziekenhuizen kunnen tevens de effecten van extra investeringen in infectiepreventie gemeten worden.
Winst
Deze maatregelen kunnen volgens Donker, die op 24 februari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), aanzienlijke gezondheidswinst en een forse financiële besparing opleveren.
Internationaal groeit de bezorgdheid over resistente bacteriën. Dit zijn ‘gewone’ bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Daardoor kan een gewone infectie, zoals een blaasontsteking, potentieel levensbedreigend worden, omdat er weinig of geen behandelmogelijkheden zijn.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren diverse uitbraken geweest met resistente bacteriën, zoals MRSA, VRE, klebsiella, ESBL.