Zorgpartijen in de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen willen de acute en complexe ziekenhuiszorg concentreren in Assen, Emmen en Scheemda. De ziekenhuislocaties in Stadskanaal en Hoogeveen gaan zich richten op planbare zorg. De basiszorg blijft op alle locaties gehandhaafd.
Dit staat in het maandag gepresenteerde plan van een kernteam bestaande uit Zorggroep Treant, het Ommelander Ziekenhuis, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Huisartsenzorg Drenthe en zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis. De maatregelen zijn volgens de partijen nodig om goede, bereikbare en betaalbare zorg voor de regio te behouden.
Patiënten kunnen met complexe zorgvragen, zoals spoedopnames, acute operaties en diagnoses met een hoge waarschijnlijkheid van opname, voortaan terecht op de Treant-locatie Scheper in Emmen, het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Deze ziekenhuizen worden “passend ingericht” om het aantal te verwachten patiënten op te kunnen vangen. Op de Treant-locaties Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal kunnen patiënten met niet-levensbedreigende spoedvragen overdag en ‘s avonds terecht bij een spoedpost. Het openhouden van de complete SEH’s op alle ziekenhuislocaties is volgens het kernteam niet mogelijk.
Expertisecentra
De locaties in Hoogeveen en Stadskanaal gaan zich volgens het plan toeleggen op poliklinische zorg, diagnostiek, dagbehandeling en kortdurende opnames op weekdagen. Ook heeft Treant plannen voor het opzetten van expertisecentra in Hoogeveen, onder meer voor orthopedie en ouderenzorg. In Stadskanaal zijn de speerpunten onder meer niet-acute ongevalschirurgie en ouderenzorg.
“Voor patiënten blijft de meeste zorg gewoon dichtbij, door een combinatie van huisartsenposten, de eigen ziekenhuislocaties, spoedposten en de ambulancezorg”, zegt Ron Wissink, directeur Huisartsenzorg Drenthe. “Zo zijn huisartsen 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar en is ambulancezorg binnen 15 minuten ter plekke. Huisartsen blijven betrokken en zorgen er ook in de toekomst voor dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek krijgen.”
Overleg
Het kernteam gaat de komende maanden met medewerkers, patiënten, zorgaanbieders, inwoners, de ambulancedienst, het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) en overheden in gesprek over het plan. De initiatiefnemers willen na de zomer van dit jaar starten met de uitvoering van het plan.