De afname lijkt te maken te hebben met het grote prijsverschil tussen de natura- en restitutiepolis in 2021, aldus een analyse van online consumentenadviseur Pricewise. Dit jaar was het verschil tussen de goedkoopste restitutiepolis en naturapolis met een eigen risico van 385 euro nog 8,55 euro, maar volgend jaar is dat 15,74 euro per maand.
Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise: “De premies van zorgverzekeringen waarbij de consument altijd bij elke zorgverlener terecht kan, lijken het afgelopen jaar het meest te stijgen. Een effect dat je zou kunnen verwachten door corona, is dat mensen op zoek zijn naar meer zekerheid, zodat ze meer keuzevrijheid hebben.”
Arne van Oranje
Dit is om meerdere redenen een negatieve ontwikkeling.
Mensen beseffen zich niet dat er meer is dan alleen ziekenhuiszorg, bijvoorbeeld als je GGZ zorg wilt ontvangen is het erg fijn dat je naast de massale GGZ instellingen met erg lange wachttijden, zorgprogrammatische zorgbenadering en vervelende bemoeienis van de zorgverzekeraars je ook nog de keus hebt uit voornamelijk ongecontracteerde GGZ aanbieders met kortere wachtlijsten, zorg op maat en zo lang als nodig wordt geacht door jou en de zorgverlener je zorg bieden zonder de hijgende budgehyenas in je nek van de zorgverzekeraars.
De zogenaamde budget naturapolissen, waar steeds meer mensen voor kiezen, zijn echt de bijl aan ons solidair zorgsysteem. Deze budgetpolissen zijn voor de zorgverzekeraars niet of nauwelijks kostendekkend. Om het dan toch nog enigszins kostendekkend te maken gaan ze steeds meer korten op de vergoedingen aan zorgaanbieders, zowel gecontracteerde als ongecontracteerde. Hierdoor verschraalt de zorg, met name bij de gecontracteerde GGZ en de wijkverpleging. En bij de ongecontracteerde GGZ en wijkverpleging wordt de toegankelijkheid voor mensen met een smalle beurs steeds moeilijker door de hoge eigen bijdrages.
Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze denken met hun portemonnee maar het moet ze wel uitgelegd en duidelijk zijn wat een keus inhoud. En dat gebeurt totaal niet, niet vanuit de Rijksoverheid en al helemaal niet vanuit de zorgverzekeraars.