Rond hetzelfde moment in 2021 en 2022 was de contractering gemiddeld voor respectievelijk 11 procent en 16 procent afgerond. Drie jaar geleden, voor de coronapandemie, stond het percentage medio november op gemiddeld 27 procent.
Kleinere zorgverzekeraars
Opvallend is kleine zorgverzekeraars (met minder dan 1 miljoen verzekerden) al verder zijn dan de grote zorgverzekeraars. “Voor de (regionale) zorgverzekeraars is het uiteraard van belang om met de voor hen belangrijkste ziekenhuizen, waar relatief veel verzekerden naar toe gaan, zo snel mogelijk een goed contract te sluiten”, schrijft het onderzoeksbureau hierover. “Echter dit zijn vaak ook voor de ziekenhuizen juist de belangrijkste contracten die gaan over de hoogste geldbedragen.”
Van de grootste vier was Menzis medio vorige maan nog nauwelijks uit de startblokken gekomen met een contracteringsgraad van 3 procent. Zilveren Kruis was het verst met 14 procent gevolgd door CZ (11 procent) en VGZ (8 procent).
Kostenstijgingen
Heikel punt dit jaar zijn de flinke kostenstijgingen waar zorgaanbieders mee te maken krijgen, onder meer door de energiekosten. Het kabinet liet eind november weten dat het verwacht dat zorgverzekeraars zorginstellingen tegemoetkomen in de stijgende energierekening. Maar wat vooral drukt op de begroting van ziekenhuis zijn de personeelstekorten. De uitstroom bij ziekenhuizen is tijdens de coronapandemie flink gestegen en wil vooralsnog niet dalen.
Arjen Hakbijl, bestuurder van Ziekenhuis Gelderse Vallei, liet vorige week weten geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten die zorgen voor een verlies bij het ziekenhuis. De meeste aanbiedingen die de bestuurder ontvangt gaan over tariefaanpassingen van 3 tot 5 procent. “Dat kan niet uit”, vertelde Hakbijl aan Zorgvisie. “In het IZA inclusief de inhaalindex kom je al op percentages van 7 procent en dit is nog exclusief de energiestijging en nieuwe cao.”
Liquiditeitsproblemen
Uit onderzoek van Finance Ideas bleek dat 80 procent van de ziekenhuizen volgend jaar verlies dreigt te maken door de sterke kostenstijgingen. Dit jaar zouden al veertien ziekenhuizen in liquiditeitsproblemen komen of de convenanten met hun banken niet halen. In een reactie vertelde NVZ-voorzitter Ad Melkert dat zorgverzekeraars alle ruimte zouden moeten gebruiken om inflatie en de stijgende loonkosten op te vangen.
Jorrit Stroosma
En het vreemde is dat de gecontracteerde GGZ lijkt akkoord te gaan met tariefstijgingen van 1 tot 3 procent waar de Tweede Kamer de GGZ een tarief- en omzetplafondstijging van 5 tot 6 procent gegeven heeft om de kostenstijging op te vangen.
De huisartsen hadden zo ontzettend gelijk om het IZA niet te ondertekenen omdat de zorgverzekeraars keer op keer laten zien dat ze niet te vertrouwen zijn. Maar ja dat is ook het mantra van de kabinetten Rutte, JA zeggen en NEE doen.
Peter Koopman
VWS ( Rutte IV: CU, CDA, VVD, D66 ) wenst een volumebeperking van specialistische professionele zorg voor de individuele gezondheid van de bijna 18 miljoen burgers van Nederland. Dan geldt nu “op=op” beleid en kun je afspreken wat je wil, maar de onuitvoerbaarheid is primair in het geding: formatie te gering ( vacatures, verzuim, verloop), budget te laag, toekomstperspectief: dalend volume. Wie de toekomst kent mag haar voorspellen. De basis daarvan is geen weten, maar geloven. Dus: geen volume afspreken dat door verpleegkundigen en verzorgenden IG niet uitvoerbaar is ( ARBO, CAO, professionele kwaliteit )!