Medisch generalistische zorg (MGZ) betreft zorg zoals huisartsen en artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG) die, in onderlinge afstemming en samenwerking, plegen te bieden. Naast de VGN ondertekenden onder andere de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), vereniging van organisaties in de eerstelijnszorg InEen en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG), meldt Medical Facts.
Gebrek aan goede randvoorwaarden
Net zoals ieder ander hebben mensen met een beperking recht op goede en passende MGZ. Ongeacht of men thuis of in een zorginstelling woont. Eerder onderzoek van de VGN toont aan dat huisartsen(posten) zich op sommige plekken genoodzaakt voelen deze zorg aan mensen met een beperking te stoppen. Reden hiervoor is het ontbreken van goeder randvoorwaarden voor de organisatie van deze zorg. Daarnaast speelt het grote tekort aan AVG’s een rol.
Actie op touw gezet
Onder aanvoering van de VGN was dit voor de betrokken partijen aanleiding om tot actie over te gaan. De LHV en InEen hebben in een aanvullende brief aan alle partijen het belang van het goed invullen van de randvoorwaarden toegelicht. Deze vormen de uitgangspunten waarmee de intentieverklaring is opgesteld.
wulf@mede-menszijn.nl
Wij hebben in de zorg/verpleging voor een meervoudig beperkte chronisch zieke dochter een verbonden arts node gemist. Dochterlief werd thuis verzorgd en daar was uiteraard geen instellingsarts. Wel als wij haar in een instelling hadden laten wonen, maar daar is geen een op een zorg te bieden passend bij zo’n gecompliceerde grillige ziekte. Onze huisarts deed wel zijn best, maar gaf ruiterlijk toe dat hij niet heel veel kennis had van de ziekte en beperkt tijd had om haar vaak te zien via huisbezoek. We hadden iemand nodig om haar proces mede te kunnen volgen en ons te adviseren, deze patiënten zijn namelijk altijd ziek. Heel anders dan in de wachtkamer van de huisarts. Het vergde een jaar touwtrekken, van het kastje naar de muur gestuurd worden, professionals die niet wisten vanuit welke wet zij dit vergoed konden krijgen, zorgverzekering, zorgkantoor, nieuwe indicaties. En toen plotseling was de kogel door de kerk; er mocht een Arts Verstandelijk Gehandicapte 10x/jaar aan huis komen om haar met ons in de gaten te kunnen houden, om haar toestand optimaal te houden. Ik hoop dat dit nu gemakkelijker kan voor zieke mensen met beperkingen thuis.