“Uitgangspunt bij een tweede golf covidpatiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen”, meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Bedden beschikbaar
Het centrum vraagt aan alle ziekenhuizen hoeveel bedden ze beschikbaar hebben voor coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdeling. Ook houdt het centrum bij hoeveel bedden op de intensive care bestemd zijn voor mensen met andere aandoeningen.
In de afgelopen dagen zijn al wel patiënten overgeplaatst binnen regio’s, maar nog niet van de ene regio naar de andere. Tijdens de eerste coronagolf werden in een militaire operatie mensen vanuit zwaar getroffen gebieden als Noord-Brabant overgebracht naar ziekenhuizen waar nog ruimte was, zoals in Groningen en Duitsland.
Het LCPS wordt gevestigd bij de Landelijke Meldkamer Samenwerking in Zeist. Eerder was het gehuisvest in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Eind mei ging het coördinatiecentrum “op de waakvlam” toen het aantal opgenomen coronapatiënten steeds verder daalde. De structuur bleef wel bestaan “voor het geval het aantal coronagevallen omhoog gaat en we de spreiding en coördinatie weer nodig hebben”, zei Kuipers toen. Nu is het zover.
Intensive care
Ziekenhuizen behandelen momenteel 420 coronapatiënten. Dat is ongeveer twee keer zo veel als een week geleden. Het is het hoogste aantal sinds 9 juni. Van hen liggen 329 op een verpleegafdeling, vier meer dan op maandag. Intensive cares behandelen 91 mensen vanwege het coronavirus, zes meer dan een dag eerder.
Op de intensive cares liggen ook 627 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er 92 meer dan op maandag. In totaal behandelen intensivisten 718 mensen, het hoogste aantal sinds eind mei. In een dag tijd is het aantal ic-patiënten met bijna honderd toegenomen.
Reguliere zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) liet dinsdagavond weten crisisoverleg met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS) op te schalen over de toegankelijkheid van coronazorg en reguliere zorg. “Ook gaan we de gevolgen voor de toegang voor patiënten tot reguliere zorg nog intensiever monitoren”, laat de NZa weten.
“We zien dat het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona oploopt. Dat is alarmerend. De druk op de rest van de zorg neemt hierdoor toe. Dit kan opnieuw leiden tot langere wachttijden. Hier maken wij ons zorgen over.” NZa-voorzitter Marian Kaljouw: “Tijdens de eerste golf hebben veel mensen niet de zorg gehad die zij nodig hadden. Mensen hebben hierdoor, soms ernstige, gezondheidsschade opgelopen. We moeten met elkaar koste wat kost voorkomen dat de reguliere zorg nog een keer zo sterk wordt afgeschaald. Maar als we nu niet ingrijpen is dat wel een realistisch scenario.” (ANP)