Volgens het CPB blijft er door alle maatregelen van de eerder beloofde 2,7 miljard jaarlijks nog maar 1,1 miljard euro over om ouderen betere zorg te bieden. Zo ging er een miljard verloren aan efficiencykortingen, om de verpleeg- en verzorgingshuizen te dwingen tot efficiënter werken. Dat de ouderenzorg inderdaad efficiënter kan werken, vindt het CPB onwaarschijnlijk, zo uitgeknepen is de sector inmiddels.
Minder zorg
Dat er minder geld geïnvesteerd wordt, heeft gevolgen, stelt het CPB: er is minder zorg beschikbaar dan in 2017 is beoogd, de kwaliteit van de zorg ligt lager en er zijn minder zorgmedewerkers. In 2017 was het streven juist 40 procent méér handen aan het bed. (ANP)
Olaf Wijman
Het bekende afbraakbeleid van 4 kabinetten Rutte. En het gaat maar door met de 2 huidige zorgministers tegen de menselijkheid.
Peter Koopman
60% van door Nederlandse burgers afgedwongen extra budget in 2017 voor verhoging kwaliteit door verhoging personeelsnorm in ouderenzorg “sluipenderwijs” bezuinigd. Geen woord hierover in regeringsbeleid! Blijkbaar is VWS ambtelijk in staat om eigen beleid prioriteit te geven. Ook woorden van huidige Minister VWS “er wordt niet bezuinigd” zijn derhalve op ambtelijk drijfzand gebaseerd. Wie grijpt hier in en reorganiseert onze staatsorganen? ( toeslagen via belastingdienst; personeelsnorm ouderenzorg via VWS; moderniseringsbeleid veestapel via landbouw etc; enz.).
Binjamin Heyl
Het is een eeuwenoude traditie dat wereldwijd machthebbers bepalen wat goed is voor kwetsbare mensen. Dit verhul je niet zoals CDA en ChristenUnie door te beweren dat zij opkomen voor de minste der mijnen. Maar er speelt ook iets anders mee: Bestuurders in de oudernzorg en de zorgprofgessionals en de mantelzorgers en belangenorganisaties voor ouderen weigeren, of zijn niet in staat, om gezamenlijk in actie te komen om het voor deze kwetsbare mensen op te nemen. De nood is nog niet hoog genoeg en welk kabinet er ook zit, ze weten dat vanuit die hoek geen verzet te verwachten valt.