Foto: TheAYS/Getty Images/iStock
Ikazia voldoet bij lange na niet aan de belangrijkste ratio’s, zoals de DSCR (verhouding tussen betalingscapaciteit en financiële verplichtingen), solvabiliteit en EBITDA-marge. “Ook de liquiditeit is te laag”, aldus het jaarverslag.
“Ikazia is afhankelijk van de bereidwilligheid van de banken om de financiering te continueren en van de verzekeraars om tijdelijke financiering en aanpassing van de contractvoorwaarden te realiseren”, schrijft accountant BDO in een bijlage.
Herstelplan
Het ziekenhuis heeft vorige maand een herstelplan ingediend bij de banken en zorgverzekeraars. De verzekeraars vonden het plan te onduidelijk en onvoldoende om de problemen op te lossen. Ook het Waarborgfonds voor de Zorg (WfZ) is erbij betrokken.
De vijf grootste zorgverzekeraars hebben de raad van bestuur van Ikazia toegezegd het ziekenhuis in ieder geval financieel te ondersteunen tot 1 oktober. Ikazia wil extra financiële steun van hen en de banken. Ook kondigt het bezuinigingen aan.
Op Zorgvisie een interview met bestuursvoorzitter Rob Kievit van Ikazia Ziekenhuis: “Ook dit jaar zullen we weer een aanzienlijk verlies lijden”.
NZa ingelicht
De zorgverzekeraars hebben de NZa ingelicht over de situatie. “We hebben intensief contact met elkaar”, zegt Roland Eising als vertegenwoordiger van de zorgverzekeraars. In 2020 leed Ikazia ook al een flink verlies: 5,2 miljoen op een omzet van 194 miljoen euro.
Belangrijke oorzaak van het verlies is dat Ikazia weinig compensatie heeft gekregen voor de covidkosten over 2020. “De liquiditeit is door de twee verliesjaren geheel uitgeput”, aldus het jaarverslag. Over 2020 kreeg Ikazia niet de gevraagde 4,5 miljoen euro van de Commissie Hardheidsclausule, maar slechts 1,6 miljoen euro. Over de compensatie over 2021 is Ikazia negatief gestemd. De raad van bestuur schat de covidkosten in dat jaar op 8,5 à 10,1 miljoen euro. Het ziekenhuis moet nog lang wachten op het besluit van de Commissie Hardheidsclausule voor deze compensatie, omdat de normen nog niet bekend zijn.
Het resultaat werd vorig jaar ook negatief beïnvloed door het hoge ziekteverzuim, de lage tarieven en de tegenvallende volumeafspraken met zorgverzekeraars. Voor dit jaar is het bestuur ook niet positief over de financiële resultaten: “De continuïteit van de organisatie is afhankelijk van de medewerking van externe partijen.”
Jorrit Stroosma
Dit gaat dezelfde kant op als toendertijd met het Slotervaart Ziekenhuis. Hoop dat er genoeg krediet verstrekt wordt om het Ikazia gecontroleerd failliet te laten gaan en niet zo chaotisch als toen bij het Slotervaart.
Liever zien we het Ikazia helemaal niet failliet gaan maar de NZa en zorgverzekeraars willen tegen 2030 de helft van het aantal ziekenhuizen in Nederland weg hebben. Dus alles wat de komende jaren op omvallen staat zal niet of nauwelijks uit de brand geholpen worden.
J Vandenberg
Misschien is hier een taak weggelegd voor inspectie.
Wanbeleid in Zwolle, opname en presentatiestops, ziekteverzuim etc.
Zorg schuift op. Huisartsen met handen in haar, vaker ongezien insturen van patiënten.
En nu opnieuw een ziekenhuis in nood.
Lijkt zeker op misstanden waar een taak voor inspectie ligt.