De curatoren van Thuiszorg Groningen (TZG) gaan een half miljoen euro terugvorderen van drie voormalige managers. De vertrekregeling voor de drie werd in februari getroffen, terwijl TZG al diep in financiële problemen zat. Volgens de curator is er daarom sprake van paulianeus handelen.
Crediteuren benadeeld
“Het paulianeuze van de regelingen is dat kort voor het faillissement van TZG vijfhonderd duizend euro bij de drie betrokken werknemers terecht is gekomen en niet bij de crediteuren van TZG”, licht curator Wim Entzinger toe. “Aldus zijn de gezamenlijke crediteuren van TZG benadeeld.”
De curatoren willen daarnaast bijna 1,2 miljoen euro terug van het Centraal Administratiekantoor (CAK) in Den Haag. Ook bij deze betaling is er volgens de curator sprake van paulianeus handelen oftewel ongeoorloofd voordringen bij een faillissement.
Terugvordering
Op grond van de Faillissementswet kan de curator afspraken als rond de vertrekpremies nietig laten verklaren. De drie managers hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om de ontvangen bedragen terug te betalen. “Doen de betrokken werknemers dat niet, dan vorderen wij de betalingen in gerechtelijke procedures terug”, aldus Entzinger.
Bestuurlijk verantwoordelijkheid
De gewraakte gouden handdruk voor de drie thuiszorgmanagers werd destijds goedgekeurd door de toenmalige bestuurders Anneke Mossou en Charles Laurey. De vraag is in hoeverre de verantwoordelijkheid voor het paulianeus handelen op de betrokken bestuurders is terug te voeren. “Hoe de bestuurlijke verantwoordelijkheid in dit geval ligt, is moeilijk te zeggen”, zegt curator Paul Fousert. “Maar we kijken wel naar de rol van het bestuur in brede zin.”