Ondanks de forse discussie, blijft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vooralsnog bij het advies om de dure medicijnen voor de ziekte van Pompe en Fabry in de toekomst niet meer op te nemen in de basisverzekering.
Vrijdag wordt het conceptadvies besproken door een commissie van het CVZ, waarna het definitieve advies in oktober wordt aangeboden aan de minister van VWS. Over het algemeen neemt een ministerie adviezen van het CVZ over.
Verontwaardiging
Nadat het conceptadvies enkele weken geleden uitlekte ontstond maatschappijbrede verontwaardiging over de bezuinigingsmaatregel van het CVZ. Vlak voor de verkiezingen buitelden de politici over elkaar heen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Zorgverzekeraars Nederland liet CVZ weten de medicijnen te willen blijven vergoeden.
Pompe
In het conceptadvies staat dat in het geval van de ziekte van Pompe de behandeling alleen vergoed blijft als iemand de ‘klassieke’ variant van de ziekte heeft of als vermoed wordt dat iemand dat heeft. De klassieke vorm komt slechts in 2 procent van de gevallen voor en zonder behandeling overlijden deze patiënten meestal al in het eerste levensjaar. Voor de andere patiënten die nu een behandeling krijgen, moet een overgangsregeling getroffen worden. Nieuwe patiënten kunnen geen aanspraak meer maken op een vergoeding voor de medicatie.
Fabry
Voor de ziekte van Fabry geldt dat de vergoeding voor alle patiënten gestopt wordt, voor huidige patiënten moet een overgangsregeling getroffen worden. “De totale kosten bedragen 11 miljoen euro per jaar voor relatief weinig effect”, schrijft het CVZ in het conceptadvies. Het college raadt ook aan om met de fabrikanten van de medicijnen te onderhandelen over een mogelijke prijsreductie. (ANP)