Interventies in de zorg die niet voldoen aan het wettelijke criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ maken via een maandag geopend loket alsnog kans om in het basispakket opgenomen te worden. Samen met de NZa, ZonMw en DBC-onderhoud heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) maandagochtend een loket geopend waar onderzoeksvoorstellen kunnen worden ingediend.
Via dit loket kunnen interventies in aanmerking komen voor voorwaardelijke toelating tot het basispakket. Alleen geneeskundige zorg in de zin van de Zorgverzekeringswet komt in aanmerking voor voorwaardelijke toelating.
Effectiviteit
Sinds 1 januari 2012 heeft de minister van VWS de mogelijkheid om te besluiten om zorg die niet voldoet aan het wettelijke criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ tijdelijk toch toe te laten tot het basispakket. Deze toelating geldt voor een termijn van maximaal vier jaar. “Binnen dit tijdsbestek moeten gegevens worden verzameld over de effectiviteit van de zorg. Aan de hand hiervan kan worden vastgesteld of de zorg definitief in het basispakket kan worden opgenomen”, stelt het CVZ.
Selectie
Deze procedure is onlangs vastgesteld door het CVZ in samenwerking met de NZa, ZonMw en DBC-Onderhoud, evenals de bijbehorende selectiecriteria. Hierbij wordt onder meer gekeken naar haalbaarheid van het onderzoek. Ook de maatschappelijke relevantie, veelbelovendheid van de interventie, verwachte gezondheidswinst en kosteneffectiviteit wordt onder de loep genomen. Op 29 november 2012 sluit de indientermijn.
Procedure
Een werkgroep van ZonMw, de NZa, het CVZ, DBC-Onderhoud, ZN en de NPCF beoordeelt de aanvragen op basis van de selectiecriteria. Vervolgens brengt ZonMw advies uit over de kwaliteit van de onderzoeksvoorstellen. In april 2013 biedt het CVZ maximaal vijf voorstellen aan de minister aan. Uiteindelijk beslist de minister of een interventie per 1 januari 2014 voorwaardelijk wordt toegelaten tot het basispakket.
Financiering
De geleverde zorg wordt tijdens de voorwaardelijke toelating vergoed uit de basisverzekering. Het daaraan gekoppelde onderzoek niet. Daarvoor kunnen initiatiefnemers subsidie aanvragen bij ZonMw. Het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek (DO) heeft 1,2 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek. Per onderzoeksvoorstel kan maximaal 400.000 euro worden aangevraagd.