Een groot deel van eerstelijnszorg in Nederland is niet ‘hackerproof’. Veel praktijken hebben hun digitale huishouden nog niet op orde. Zorgverleners denken te vaak nog dat het niet hun verantwoordelijkheid is.
Dat blijkt uit een steekproef Dat blijkt uit een steekproef van CyberBorg, een nieuw online platform op het gebied van digitale veiligheid. Praktijken realiseren zich niet dat kwetsbaarheden in het eigen systeem de deur open kunnen zetten bij de partij die hun gegevens beheren.
Veiligheid
“Zorgverleners in de eerstelijnszorg denken vaak dat het voldoende is om zich te abonneren op een antivirusprogramma, maar die zijn kansloos bij een serieuze aanval”, zo constateert beveiligingsspecialist Remco Verhoef van CyberBorg. Ook laten praktijken adequate beveiliging vaak achterwege, omdat dienstverlening te duur is of er onvoldoende kennis bestaat over cyberrisico’s. Het ministerie van VWS adviseert daarom om digitale veiligheid hoger op de zorgagenda te zetten.
Scan
CyberBorg richt zich op kleine en middelgrote organisaties in de zorg. Het bedrijf werkt samen met partijen met sectorexpertise zoals Sibbing, een financieel adviesbureau voor (para)medici. CyberBorg werkt vooral aan preventie. Onder andere door cyberverzekeringen met twee keer per week een automatische scan op hacks. Gebruikers – maar ook externe partijen zoals ict-dienstverleners – kunnen de uitslagen zien in een eigen dashboard en stappen ondernemen.