492107546
CZ groep heeft in 2016 over de zorgverzekeringsactiviteiten een negatief resultaat van 88 miljoen euro geboekt. De grootste verliespost is de basisverzekering met een negatief resultaat van 64 miljoen euro. Het concern noemt het resultaat een logisch gevolg van het streven om hoge reserves via de premie aan verzekerden terug te geven.
De totale omzet bedroeg vorig jaar 8,9 miljard euro, een fractie lager dan in 2015. Wel is het negatieve resultaat uit de verzekeringsactiviteiten relatief gezien flink opgelopen; van 30 miljoen euro negatief in 2015 naar 88 miljoen negatief vorig jaar. Dit laatste bedrag is opgebouwd uit een verzekeringsresultaat op de basisverzekering van 64 miljoen euro negatief, waar dit in 2015 nog 50 miljoen euro negatief was. Opvallend is dat ook de aanvullende verzekering een negatief resultaat van 27 miljoen euro heeft opgeleverd, waar dit in 2015 nog 19 miljoen euro positief was.
Daarnaast is er nog een opbrengst van 3 miljoen euro op de uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) en overige resultaten.
Niet kostendekkend
Volgens het zorgverzekeringsconcern gaat het om een “verwacht negatief verzekeringsresultaat”, dat een gevolg is van het streven van CZ groep om verzekerden een stabiel lage premie te bieden. “Conform haar premie- en kapitaalbeleid geeft CZ groep te hoge reserves via de premie terug aan haar verzekerden”, laat CZ groep in een persbericht weten. “Ook dit jaar is de premie (weer) niet kostendekkend vastgesteld (12 euro per maand te laag).” Dit betekent wel dat op de lange termijn de premie weer gaat stijgen, aldus CZ.
Beleggingen
Tegenover het negatieve verzekeringsresultaat staat een positief beleggingsresultaat van 77 miljoen euro. Dit is 30 miljoen euro meer dan in 2015. Toch is het niet voldoende voor een positief totaalresultaat. Worden de verzekerings- en beleggingsresultaten tegen elkaar weggestreept dan resteert een verlies van 15 miljoen euro. In 2015 boekte CZ groep nog een positief resultaat van 12 miljoen euro.
Solventie
Ondanks het negatieve resultaat heeft CZ groep de Solvency II ratio weten op te schroeven naar 173 procent, vier procent meer dan in 2015. De reden hiervoor is dat ziekenhuizen sneller declareren, waardoor de totale technische voorziening die CZ groep moet treffen 537 miljoen euro lager is. Hierdoor hoeft CZ groep minder geld opzij te leggen en loopt de Solvency II ratio op.
Klantwaarde
Naar eigen zeggen heeft CZ groep zich vorig jaar bij de zorginkoop steeds meer kunnen richten op de concrete waarde die de zorg voor de patiënt oplevert. CZ groep wijst in dit verband op het zorgcontract voor cardiologie met het Catharina Ziekenhuis, waarin de kwaliteit van zorg leidend is voor de beloning. Het initiatief kreeg vorig jaar de Value Based Healthcare Prize 2016 toegekend. Ook memoreert CZ groep hoe het ziekenhuis Bernhoven hielp te krimpen in omzet door een meerjarencontract te sluiten en het verlies in inkomsten de eerste jaren te compenseren. Daarnaast wijst CZ groep op een experiment met het Zuyderland Medisch Centrum gericht op substitutie van zorg door e-health.
Debiteurenbeleid
Positieve resultaten boekt CZ groep naar eigen zeggen ook met het sociaal debiteurenbeleid. CZ sluit meer betalingsregelingen af en treft deze op maat, waardoor het aantal succesvolle afbetalingen hoger is dan voorheen. Deze verbeterde betaalmoraal heeft er voor gezorgd dat CZ groep de helft minder kwijt is aan oninbare premie-achterstanden.
CZ groep is een onderlinge waarborgmaatschappij zonder winstoogmerk. Met 3,6 miljoen verzekerden is CZ groep de derde grootste zorgverzekeraar van Nederland. Naast CZ voert CZ groep sinds 2009 ook de zorgverzekeringsactiviteiten van labels Delta Lloyd en OHRA uit.