Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ vindt de aangescherpte vermogenseisen die De Nederlandse Bank (DNB) aan zorgverzekeraars stelt “een politiek risico”, die het draagvlak voor het stelsel geen goed doen.
Van der Meeren uit zijn kritiek in NRC Handelsblad naar aanleiding van de nieuwe jaarcijfers van CZ. Met een winst van ruim een half miljard euro op een omzet van 7,8 miljard euro heeft CZ in 2012 het resultaat vervijfvoudigd. Als gevolg hiervan is het vermogen van CZ inmiddels 1,2 miljard euro hoger dan wettelijk vereist, zo meldt NRC.
Ophef
Recentelijk is politieke ophef ontstaan over de winstmarges die zorgverzekeraars weten te behalen in een tijd van bezuinigingen. Minister Schippers van Volksgezondheid meldde de Tweede Kamer vorige week op basis van een voorlopige schatting van De Nederlandse Bank (DNB) dat de zorgverzekeraars naar verwachting een gezamenlijk resultaat van 1,4 miljard euro behalen.
Dubbel gevoel
“We hebben mooie resultaten, maar daar wordt in de Tweede Kamer soms schande van gesproken”, zegt Van der Meeren van CZ in NRC. “Ik snap er niets van dat daar zo mies over gedaan wordt. Al het geld dat wij verdienen blijft in de zorg.” Als gevolg van de sceptische reacties houdt Van der Meeren naar eigen een “dubbel gevoel” over aan de jaarcijfers.
Niet helder
Volgens Van der Meeren bewijzen de goede resultaten dat zorgverzekeraars er steeds beter in slagen om scherp en selectief zorg in te kopen. Dat is precies de rol die zorgverzekeraars bij de introductie van het nieuwe zorgstelsel is toebedacht. Dat CZ in 2012 financieel zo scherp aan de wind is gaan varen is mede ingegeven door de aangescherpte solvabiliteitseisen. “De eisen van De Nederlandsche Bank zijn niet zo helder”, aldus Van der Meeren in NRC. “Vorig jaar zaten wij ook heel goed met onze vermogenspositie en toch begon de toezichthouder te klagen dat ons kapitaal als percentage van het balanstotaal achteruit liep. Vergis je niet, als je onder de 150 procent van de wettelijke norm raakt, dan komen ze bij je binnen wonen. Op die manier moeten wij 1,8 miljard euro vermogen aanhouden. Dat verzinnen we niet zelf, dat moet van De Nederlandsche Bank.”
Premieverlaging
Van der Meeren benadrukt dat ook de premiebetaler uiteindelijk profiteert van de positieve resultaten in de vorm van een lagere premie. “CZ heeft op haar positieve resultaten over 2012 al een voorschot genomen in de premiestelling 2013 en die met ruim 70 miljoen euro verlaagd”, aldus Van der Meeren.
Beheerkosten
Van het positieve resultaat komt 363 miljoen euro voor rekening van de basisverzekering. De aanvullende verzekeringen droegen 41 miljoen euro bij aan het resultaat. Beleggingen leverden een positief resultaat van 114 miljoen euro op. Het totaalresultaat over 2012 bedroeg daarmee 518 miljoen euro. CZ werkte de afgelopen jaren niet alleen aan scherpere zorginkoop, maar sneed ook in de eigen beheerkosten. Volgens CZ waren deze “al relatief laag”, maar zijn ze in 2012 afgenomen met 9,9 procent naar 4,1 procent van de premies en bijdragen. Het gemiddeld aantal formatieplaatsen met 175 af tot nog geen 2200.