Door minder zorg in te kopen wil zorgverzekeraar CZ dit jaar wachtlijsten veroorzaken in slecht presterende ziekenhuizen. CZ denkt dat de patiënt wanneer geconfronteerd met wachtlijsten zal kiezen voor beter presterende ziekenhuizen.
De wachtlijsttactiek is woensdag door Rien Pijnenburg, hoofd inkoop ziekenhuiszorg bij CZ, uiteengezet in een interview in NRC Handelsblad. “We gaan bij sommige ziekenhuizen beperkt inkopen als de prijs of de kwaliteit daartoe aanleiding geeft”, aldus Pijnenburg in NRC. “Dan spreken we bijvoorbeeld met een ziekenhuis dat vorig jaar 150 heupoperaties bij ons declareerde, nu slechts 120 operaties af. Dan nemen patiënten contact met ons op: we staan op een wachtlijst! Dan kunnen we tegen hen zeggen: gaat u maar naar dat andere, efficiëntere of betere ziekenhuis.”
Zorgkosten bewaken
Volgens Pijnenburg is het laten ontstaan van wachtlijsten “een van de weinige middelen die we hebben om patiëntenstromen te sturen”. Die sturing is volgens CZ nodig nu verzekeraars op grond van het hoofdlijnenakkoord geacht worden om de zorgkosten beter te bewaken. De maatregel geldt vooralsnog voor de negen meest voorkomende medische ingrepen, zoals heup-, knie- en staaroperaties.
Selectieve groei
Ook andere verzekeraars hebben aangekondigd dit jaar serieus werk te maken van selectieve zorginkoop. Dit betekent dat individuele ziekenhuizen, wanneer ze goed presteren op prijs,volume en kwaliteit, fors meer kunnen groeien dan de in het hoofdlijnenakkoord vastgelegde 2,5 procent omzetgroei. Dit betekent automatisch dat andere ziekenhuizen volume moeten inleveren. Mede om deze reden verlopen de contractonderhandelingen die op 1 april moeten worden afgerond moeizaam. Achmea gaf vorige maand aan dat de gezamenlijke ziekenhuizen 9,5 procent meer omzet willen. Achmea pas met circa 20 ziekenhuizen afspraken te hebben gemaakt. CZ zegt er met zo’n kwart van de ziekenhuizen uit te zijn.