De IT-applicatie voor het automatisch afleiden en vaststellen van zorgproducten in de ziekenhuiszorg is betrouwbaar. Ook levert deze zogeheten grouper “met een redelijke mate van zekerheid” volledige en juiste informatie. Dat concludeert accountantsbureau Deloitte op basis van een IT-audit naar het functioneren van de grouper.
“De audit laat zien dat de grouper geen toverdoos is waar iets heel anders uitkomt dan je verwacht”, reageert een woordvoerster van DBC Onderhoud. “Wat je er in stopt, komt er ook daadwerkelijk uit.” De zogeheten grouper is een IT-applicatie die medische behandelingen -zoals de naam al zegt- groepeert en er automatisch een etiket en daarmee vergoedingstitel op plakt.
Brandbrief
Vorige week sloeg de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) alarm over de financiële verslaglegging van de ziekenhuizen. Volgens de accountants zijn de cijfers over 2012 te ondoorzichtig om goed te keuren. In een brandbrief wees de NBA in dit verband ook op het functioneren van de grouper. “Voor 2012 bestaat onvoldoende zekerheid over de correcte afleiding van DBC-zorgproducten door de landelijke grouper”, aldus de NBA. De NBA beraadt zich op de bevindingen van Deloitte. Medio februari besluit de beroepsorganisatie of de jaarrekeningen al dan niet op een goedkeurende verklaring van de accountant kunnen rekenen.
Update
De financiële verslaglegging op basis van DOT is vorig jaar verder bemoeilijkt door een tussentijdse update. Deze was ondermeer nodig omdat een aantal zorgproducten ten onrechte niet declarabel bleek, oftewel door de grouper werden afgewezen. Daarnaast stelde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nieuwe tarieven vast voor enkele vormen van topreferente zorg, aangezien deze tarieven in eerste instantie niet kostendekkend bleken. Doordat de maatregel geen terugwerkend karakter had, moesten ziekenhuizen de betreffende zorgproducten los van elkaar registreren, één tranche van voor de updatedatum 1 mei en één tranche van na 1 mei.
Uitgebreid
De grouper maakt deel uit van het vernieuwde DBC-systeem dat onder de naam DOT sinds begin vorig jaar wordt gehanteerd. Om een betrouwbare en continue werking van de grouper te garanderen, wordt deze regelmatig getest en laat DBC Onderhoud jaarlijks een audit uitvoeren. Daarbij heeft DBC Onderhoud op verzoek van VWS, NZa, NVZ, NFU, ZN en de NBA de scope van de audit uitgebreid, zodat ook expliciet is gekeken naar de juiste afleiding van de zorgproducten. De auditors concluderen dat de grouper van 1 oktober 2011 tot en met 31 december 2012 heeft voldaan aan “de eisen van betrouwbaarheid, continuïteit en vertrouwelijkheid”.