Dat stelt traumachirurg Detlef van der Velde in ANBO Magazine.
Traumageriatrie
In 2016 zette Van der Velde de afdeling traumageriatrie op in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Op deze afdeling werken traumachirurgen en geriaters nauw met elkaar samen. Ten behoeve van zijn onderzoek naar de zorg voor ouderen met een gebroken heup, houdt hij al twintig jaar data van zijn patiënten bij.
Heupfracturen
Het breken van een heup is een levensbedreigende situatie. Niet alleen de overlijdenspercentages na een heupbreuk zijn hoog, maar ook het aantal mensen dat een heup breekt. In Nederland gaat dat ieder jaar om 20.000 mensen. Dit zijn bijna allemaal ouderen, hun gemiddelde leeftijd is 84 jaar. Onder deze leeftijdsgroep is een gebroken heup de meest voorkomende oorzaak van een ziekenhuisopname. Het gros van de patiënten wordt direct geopereerd.
Complicaties
Uit het onderzoek van Van der Velde blijkt bovendien dat vier op de tien patiënten die een heupoperatie ondergingen, een complicatie oplopen als gevolg van de operatie. De meest voorkomende zijn longontsteking, urineweginfectie en verwardheid. Daarnaast ervaren veel patiënten na een heupbreuk psychische problemen, zoals depressies, angst en posttraumatische stress.Van der Velde: “Herstellen van een heupoperatie is echt topsport. Bij een kwetsbare toestand is die belasting soms gewoon te groot”.
Peter Koopman
Gemiddeld 84 jaar ligt boven de gemiddelde levensverwachting in Nederland. En rekenkundig behaalt 50% een langere leeftijd. Was dit een poging om mensen met die fracturen en boven die leeftijdsgrens alleen conservatief te behandelen en niet chirurgisch?
Hans Buijing
Des te belangrijker is alles te doen (preventie) dat kan bijdragen aan terugdringen van valpartijen. Niet alleen oefen op vallen e.d. maar vooral ook datgene dat bijdraagt aan betere fitheid en stabiliteit. Dus ook goede voeding (voorkomen malnutrition), voldoende drinken (voorkomen uitdroging bij ontbreken dorstprikkel), juist medicatiegebruik etc. Allemaal zaken waar een in zijn krachten staande thuiszorg aan kan bijdragen; helaas is daar al jaren sprake van verwaarlozing door de betrokken financiers
Walter van Harmelen
Hoeveel van deze patiënten woonden in een huis met een trap, waren bekend met osteoporose, hadden hier medicatie voor én gebruikte deze, hadden een optimale voedingsconditie, deden minimaal 3 maal per week met name bovenbeenspier oefeningen én hadden de skills van valpreventie?
Met big data én menselijke ondersteuning kunnen we nog veel optimaliseren.