Tussen 13 november en 27 november 2023 ging het aandeel van 33 procent naar 50 procent. Bij zowel de grote als de kleine zorgverzekeraars is sprake van een sterke toename. Dat blijkt uit cijfers van 27 november van Kompas in Zorg en BS Health Consultancy.
Zorgsectoren
Uit een analyse van half november blijkt dat de contractering van zbc’s en categorale ziekenhuizen het snelst ging (47 procent), gevolgd door de ggz-aanbieders (40 procent) en revalidatiecentra (36 procent). De zorggroepen hebben op dat moment relatief de minste contracten gesloten met zorgverzekeraars op het gebied van ketenzorg.
Zorgverzekeraars
De grote zorgverzekeraars met meer dan 1 miljoen verzekerden, hebben in alle onderzochte subsectoren gemiddeld minder onderhandelingen afgerond met een contract dan de kleinere zorgverzekeraars. In alle sectoren zijn kleine zorgverzekeraars sneller.
12 november
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken jaarlijks bekend welke afspraken er zijn gemaakt voor het volgende kalenderjaar. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat ieder zijn best doet om de contractering voor 12 november rond te krijgen. De NZa constateerde in september van dit jaar dat de contractering sneller en soepeler moet en stelde daar ook handvatten voor op.
Wine te Meerman
De kop van dit artikel had ook kunnen zijn: “De helft van de ziekenhuiszorg is nog altijd niet gecontracteerd.” Het is immers inmiddels 5 december en de deadline voor contracteren was 12 november jl. Wel complimenten aan de kleinere zorgverzekeraars die aanmerkelijk sneller zijn dan de grote.
Jorrit Stroosma
Vooral de Big4 willen teveel dat de zorg die geleverd wordt anders geleverd moet worden dan de zorgaanbieder die wil leveren, ze gaan op de behandelstoel van de zorgverlener zitten zoals gewoonlijk. Daarnaast zijn de vergoedingstarieven te laag en de omzetplafonds niet toereikend.
Ze willen eigenlijk dat je als zorgaanbieder je b*k houdt en gewoon tekent bij het lijntje.
De marges worden steeds kleiner of zijn er zelfs niet meer. En dan krijg je als zorgaanbieder ook nog een dolk in de rug over omzetplafonds van zorgeconoom Marcel Canoy in dit artikel op RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5422492/geen-zorg-terminale-man-door-zorgplafond-zorgverzekeraar-vgz
“Canoy vindt daarnaast dat een zorgplafond wel nodig is. Een zorgplafond zorgt ervoor dat je het volume van de zorg beheerst. Anders ontploft het budget. Want zorgaanbieders willen zoveel mogelijk geld verdienen.”