Op de Willem Arntsz Hoeve worden sinds jaar en dag patiënten met ernstige gedragsproblemen en psychische stoornissen behandeld. De meesten zijn op deze plek terechtgekomen na een veroordeling van de strafrechter. Ook verblijven er mensen waarmee de reguliere psychiatrie geen raad weet. In fasen worden ze voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij.
Ongeveer zeventig patiënten herbergt de beveiligde forensische psychiatrische afdeling (FPA) van de Willem Arntsz Hoeve nu. In twee andere forensisch-psychiatrische klinieken op het terrein wonen nog eens zo’n 65 patiënten met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. De vraag is alleen: hoelang nog? Op 1 januari 2027 moeten de klinieken zijn vertrokken, om plaats te maken voor woningen. (ANP)
APJ Hoppener
Het is een grote schande dat voor de meest complexe en moeilijkste patiënten geen plaats is in ons land maar dat is niet nieuw. Al vele jaren is dit een probleem. Het wordt alleen urgenter omdat de terreinen met een bestemming GGZ/ patiëntenzorg en ook voor de moeilijkste steeds schaarster worden. Psychiatrische ziekenhuizen verkopen hun terreinen zonder dat er garanties zijn dat de contiuniteit van de zorg voor de meest moeilijke is gegarandeerd. Ze zijn nu een speelbal geworden.
In het grijze verleden was dit ook al zo als je ergens forensische plaatsen wilde realiseren dat wil deze niemand hebben. Er moeten aangewezen plekken komen in de provinciale en landelijke aangewezen bestemmingen voor bijzondere doelgroepen. zoals forensische zorg, gedragsgestoorden jongeren en ouderen, etc
zo niet dan zullen steeds meer gevaarlijke en zieke mensen rondlopen op straat.
Armand Höppener, oud psychiater en bestuurder GGZ