De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks en gedoogpartij PVV vinden dat zorgverzekeraars een zwarte lijst van dure tandartsen moeten publiceren. Daardoor kunnen patiënten precies zien welke tandartsen duurder zijn dan andere.
Steekproef
Dat stelden Tweede Kamerleden van de drie partijen, die samen geen meerderheid vormen, donderdag in het Radio 1 Journaal van de NOS. Ze reageerden op een steekproef van de omroep onder 250 tandartspraktijken. Daaruit blijkt volgens de NOS dat zo’n 15 procent van de tandartsen de tarieven zo sterk heeft verhoogd dat ze soms twee keer zo duur zijn als goedkopere collega’s.
Experiment voortzetten
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) mag van een Kamermeerderheid voorlopig gewoon doorgaan met het experiment met de vrije prijzen voor tandartsen. De PvdA en GroenLinks zouden er het liefst direct mee stoppen. De proef, die sinds begin dit jaar loopt, moet tandartsen aanmoedigen betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs.
‘Onaanvaardbaar duurder’
Zorgverzekeraar Coöperatie VGZ concludeerde donderdag na het bestuderen van 500 tarieflijsten van tandartsen dat tandartsen “onaanvaardbaar duurder” zijn geworden sinds zij bij wijze van experiment zelf mogen bepalen wat ze hun patiënten in rekening brengen. Volgens de verzekeraar zijn de ingrepen gemiddeld 7 procent duurder geworden.
VGZ adviseert minister Edith Schippers (VWS) om de tarieven voor de mondzorg voor kinderen en gehandicapten uit het experiment met vrije tarieven te halen en voor deze groepen weer tarieven vast te stellen.
Onderzoek
Het onderzoek van VGZ houdt rekening met hoe vaak een behandeling wordt uitgevoerd. “We hebben een lijst van de 21 meest voorkomende behandelingen vastgesteld, die goed zijn voor 90 procent van alle kosten in de mondzorg jeugd”, aldus een woordvoerder van VGZ. “We zien kostenstijgingen op bijna alle 21 behandelingen.”
NZa
Eerder dit jaar zei de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat veel mondzorgaanbieders met hun prijzen vooralsnog in de buurt blijven van de prijzen van vorig jaar. Aan deze eerste steekproef verbond de NZa echter nog geen conclusies omdat prijzen gedurende het jaar nog kunnen veranderen. (ANP)