• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    Dat rente weinig opbrengt weten velen, maar beleggingen hebben een veel hoger rendement ( gemiddeld 7% is, gezien ervaringen van kenners, haalbaar ) waarom weet bijvoorbeeld ABP beter te beleggen en wel te indexeren? Zijn de interne- ( bureau, bestuur, toezicht ) en externe ( oa advies ) kosten van PFZW niet onevenredig hoog? Wie controleert dit? De Nederlandse Bank??? Die ook nog verplichtingen oplegt inzake beleggingen?

    De vele relatief lage pensioenen van bijv. verzorgenden IG en verpleegkundigen, die kinderen kregen, en daarom tijdelijk in deeltijd werkten en later ook nog pech hadden omdat toen basis van berekening niet meer eindloon, maar middelloon werd en daarnaast een jarenlange loonkloof kennen door foutieve berekening OVA!

    Het valt niet uit te leggen dat iedereen in de niet ambtelijke Zorg VERPLICHT is om dat pensioenfonds te nemen, toch? En nu de nieuwe wet, die volgens vakbeweging en politiek een prima verbetering zal betekenen ( “stil maar, wacht maar, alles komt goed” ???? ). Nu zijn de voortekenen ( geen indexatie, lage beleggingsresultaten, veel kosten wegens “invaren”, ineens toelating in fondsen op jeugdige leeftijd, kritiek van actuarissen en rechters ) weinig hoopgevend. Of zie ik het verkeerd?

  2. Carla

    Ik ben benieuwd welk percentage van de technische voorziening van de actieven bij PFZW naar de actieven (werkenden) gaat en welk percentage van hun technische voorziening naar de post actieven (gepensioneerden en slapers) gaat. Ik ben bang dat je daar als gepensioneerde van gaat schrikken!