In 2030 zal dementie de belangrijkste doodsoorzaak zijn in Nederland. De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking of de gevolgen van een val. Omdat mensen met dementie een zwakker systeem hebben, leiden deze aandoeningen sneller tot de dood.
Dat blijkt uit een toekomstverkenning voor de volksgezondheid die dinsdag aan minister Schippers is overhandigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Levensverwachting
Dat dementie steeds vaker de doodsoorzaak zal worden, komt doordat mensen steeds ouder worden en er dus meer mensen bijkomen met dementie. De levensverwachting is de afgelopen 10 jaar gestegen met meer dan 3 jaar, en blijft voorlopig nog wel even stijgen. In 2030 is de levensverwachting van mannen 82 jaar, die van vrouwen 85. Mede door de vergrijzing telt Nederland in 2030 ongeveer zeven miljoen mensen met een chronische ziekte. Dat is ongeveer veertig procent van de bevolking. Nu is dat nog 32 procent. Deze stijging betekent niet dat meer mensen buiten de maatschappij komen te staan. De meeste chronisch zieken van 20 – 65 jaar werken net zo veel als mensen zonder chronische ziekte. Het percentage volwassenen met overgewicht (nu 48 procent) zal waarschijnlijk niet verder toenemen.
Kanker
Momenteel zijn de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland nog longkanker en coronaire hartziekten. Dat zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders – bijvoorbeeld een acuut hartinfarct.
Sterfte door infectieziekten is op dit moment laag in Nederland, maar het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst op dit vlak zal brengen. Het is goed mogelijk dat een nieuwe infectieziekte zich aandient. Daarnaast zijn steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica en wordt er tegelijkertijd maar weinig nieuwe antibiotica ontwikkeld.