Breng in kaart hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie en regels en doe voorstellen voor het schrappen van “onzinnige regelgeving”. Met die opdracht gaat de denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’, een initiatief van actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) en ledenorganisatie VvAA, de komende maanden aan de slag.
Zorgverleners houden steeds minder tijd over voor de patiënt als gevolg van de “administratiedruk”, die volgens de initiatiefnemers van de denktank wordt veroorzaakt door politieke keuzes, wetgeving, zorgverzekeraars, protocollen en normen van de eigen beroepsverenigingen en toezichthouders. “Het effect hiervan is dat de bezieling van zorgverleners onder druk staat en er frustratie bij patiënten ontstaat”, zegt Edwin Brugman, directeur bij de VvAA. “En dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van zorg.”
“Als zorgverleners werk moeten doen dat niet zinnig is en niet bijdraagt aan kwaliteit voor de patiënt, dan moet je ingrijpen”, stelt Peter de Groof, huisarts en een van de initiatiefnemers van HRMO. “Schrappen wat niet bijdraagt aan betere zorg en op een simpele manier verbeteringen aanbrengen in de zorg. Het is de hoogste tijd om met alle betrokken partijen vast te stellen welke regels en procedures overbodig zijn en welke echt nodig zijn voor een goede gezondheidszorg.”
Versnelling
Volgens HRMO en VvAA lossen wetswijzigingen, zoals de door SGP-Kamerlid Kees van der Staaij geopperde “schrapwet“, slechts een beperkt deel van het probleem op en kosten ze bovendien te veel tijd. “Versnelling is nodig”, aldus de initiatiefnemers. Die versnelling hopen ze met de denktank in gang te kunnen zetten.
HRMO en VvAA gaan de komende tijd op zoek naar tien bijna of onlangs afgestudeerde kandidaten die zich vier maanden lang gaan storten op onderzoek naar de administratie- en registratielast van zorgverleners. Brugman: “Dat moet inzichten opleveren in de bureaucratie waar zorgverleners dagelijks mee te maken hebben en leiden tot voorstellen om overbodige regelgeving te schrappen. Het is vervolgens aan de politiek, beleidsmakers en de zorgverleners in het veld om concrete afspraken te maken over het verminderen van de regeldruk.”
Bewustwording
De Groof benadrukt dat het succes van de beweging “sterk afhankelijk is van de bewustwording en betrokkenheid van de diverse beroepsgroepen”. “Zorgverleners moeten zelf een cruciale rol spelen bij het aanpakken van (onzinnige) regelgeving en het saneren van de eigen kwaliteits- en registratiesystemen. Vertrouwen geven en vertrouwen krijgen zijn beide een voorwaarde om nieuwe stappen te kunnen zetten. Die leiden tot een nieuwe denkwijze over kwaliteit, gebaseerd op een gezamenlijk moreel kompas van betere zorg en betere gezondheid.”