De gemeente Deventer wil werklozen en vrijwilligers vanaf 2015 gaan inzetten bij de persoonlijke verzorging van ouderen en hulpbehoevenden. Volgens wethouder Margriet de Jager kan hen ook gevraagd worden om medische handelingen te verrichten, zoals het vervangen van een katheterzak of het aanzetten van protheses. Dat meldt Nieuwsuur in de uitzending van dinsdagavond.
De gemeente Deventer anticipeert met de plannen op de taken waar zij per 2015 verantwoordelijk voor wordt. De zorg die nu nog onder de AWBZ-wetgeving valt, valt dan via de Wmo onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Gemeenten voeren die wet nu al uit voor huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en vervoer. Persoonlijke verzorging en begeleiding komt daar in 2015 bij. Daarbij zijn de gemeenten vrij hoe ze dit willen regelen.
Kritiek
Inmiddels bestaat er kritiek op de plannen van Deventer. Lijfsgebonden zorg moet professioneel gebeuren, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie op de uitzending van Nieuwsuur. De VNG neemt afstand van de daar geschetste manier waarop gemeenten in 2015 zorgtaken zouden gaan uitvoeren.
De VNG stelt dat lijfgebonden zorg natuurlijk moet worden geboden door mensen die daarvoor opgeleid zijn en de zorg uitvoeren volgens professionele standaarden; niet door de buurman of een werkloze. “Verpleegkundige handelingen bij mensen thuis zullen vanaf 1 januari 2015 overigens niet onder verantwoordelijkheid van gemeenten vallen, maar onder een nieuwe aanspraak “thuisverpleging” in de zorgverzekeringswet”, laat de VNG weten. “In de gemeentelijke Wmo gaan vrijwilligers wel een grotere rol spelen, maar dit betreft dus niet voor alle soorten van zorg en ondersteuning, en zeker niet de lijfsgebonden vormen van zorg.”
De WMO Adviesraad van Deventer maakt zich zorgen om de kwaliteit van de zorg: “We krijgen gewoon geen antwoord van de wethouder op de vraag hoe de kwaliteit wordt gewaarborgd.” Diverse politieke partijen hebben ook geschokt op de plannen van Deventer. Mona Keijzer (CDA) en Otwin van Dijk (PvdA) zeggen tegen Nieuwsuur dat ze het bizar vinden. SP stelt dat het “levensgevaarlijk is om de persoonlijke verzorging over te laten aan de gemeenten.”