Kwaliteitsregistratie hebben geleid tot 55 procent minder sterfte na maagkankeroperaties. Bij darmkanker nam de sterfte af met 52 procent. Dat zijn twee van de belangrijkste resultaten die het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) donderdag en vrijdag presenteerde op zijn lustrumcongres in de Amsterdamse Beurs van Berlage.
Sinds de oprichting van DICA in 2009 zijn meer dan 300.000 patiënten geregistreerd. Op dit moment faciliteert DICA 23 kwaliteitsregistraties voor 17 beroepsverenigingen van medisch specialisten. “DICA heeft laten zien dat openheid heeft geleid tot beter resultaat”, zo stelde minister Schippers in haar videoboodschap aan de aanwezigen op het congres. “De kwaliteit van de zorg is door uw registraties daadwerkelijk omhoog gegaan en dat is heel goed nieuws voor patiënten.”
Borstimplantaten
Behalve de verbeteringen op het gebied van kanker, tekende DICA ook een afname in complicaties na een acute aneurysma chirurgie op van 16 procent. Verder is Nederland koploper bij de registratie van borstimplantaten sinds april 2015: 9000 patiënten en 15.000 implantaten zijn geregistreerd, dat is 80 procent van totaal. De schorsing van een fabrikant van vervuilde implantaten rekent DICA tot een van haar successen.
Registratielast
“De resultaten zijn heel goed en daar zijn we trots op”, zei Eric-Hans Eddes, directeur van DICA. “Maar belangrijker: Kwaliteit is meetbaar en dus verbeterbaar. (..) DICA zet het komende jaar verder in op het meten van patiëntfeedback, want de ervaringen van de patiënt met het behandelingsresultaat is waar het om gaat. Daarnaast is er veel aandacht voor het terugdringen van de registratielast voor de ziekenhuizen. (..) We blijven dus volop investeren in ICT oplossingen om daarmee de administratieve lasten te verminderen.”