Ontstekingsremmer diclofenac was ook in 2016 het pakketgeneesmiddel met de meeste gebruikers, gevolgd door het antibioticum amoxicilline. Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
De top-10 van pakketgeneesmiddelen met de meeste gebruikers is in 2016 nauwelijks gewijzigd. Op de eerste en tweede plaats staan, net als in 2015, diclofenac met ruim 1,2 miljoen gebruikers, en amoxicilline, met bijna 1,2 miljoen gebruikers. Diclofenav en amoxicilline worden doorgaans kortdurend gebruikt, volgens de SFK, waardoor het gemiddeld gebruik per jaar beperkt is.
Net als in 2015 daalde het aantal gebruikers van diclofenac ook vorig jaar. Het waren er 88 duizend minder, waarmee diclofenac in 2016 het middel was met de grootste afname in het aantal gebruikers. In lijn met het advies om naproxen voor te schrijven in plaats van diclofenac – vanwege cardiovasculaire bijwerkingen bij hoge doseringen – steeg het aantal gebruikers van naproxen in 2016 met ruim 50 duizend tot 700 duizend.
Vitamine D3
Pantoprazol is met 850 duizend gebruikers de enige nieuwkomer in de top 10. Dit gaat ten koste van bloedplaatjes-aggregatieremmer acetylsalicylzuur, dat met 800 duizend gebruikers net op plaats 11 komt. Net als in 2015 kent colecalciferol (vitamine D3) ook in 2016 de grootste toename van het gebruikersaantal. Het nam met 140 duizend toe tot 960 duizend. Het “al jaren toenemend aantal gebruikers van colecalciferol” is voglens de SFK het gevolg van de gewijzigde kijk op de behandeling van osteoporose.
De lijst van geneesmiddelen met de meeste gebruikers zegt volgens de SFK niets over de mate waarin de gebruikers het betreffende geneesmiddel gebruiken. Diclofenac en amoxicilline worden doorgaans kortdurend gebruikt, terwijl maagzuurremmer omeprazol veelal chronisch wordt gebruikt; dit uit zich in een gemiddeld gebruik van 380 DDD’s per gebruiker per jaar. Dat dit aantal uitkomt boven het aantal dagen in een jaar komt doordat de gemiddelde dagdosering hoger is dan de door de Weredlrgezondheidsorganisatie WHO vastgestelde standaarddagdosering.