PVV-Kamerlid René Claassen wilde weten hoe Dijkstra het tekort aan antibiotica met spoed gaat oplossen. Ook andere fracties zoals D66, CDA en SP maken zich grote zorgen over de tekorten. Dijkstra beloofde “met alles wat in mijn macht ligt om, samen met alle betrokken veldpartijen, er alles aan te doen om de negatieve effecten te verzachten”. Voor ouders die dringend op zoek zijn naar antibiotica voor een jong kind of baby is dat “buitengewoon schrijnend”, ziet de minister. Het probleem is echter complex en niet makkelijk op te lossen.
Tekorten terugdringen
Op verschillende vlakken werkt ze aan het terugdringen van het tekort, voor zowel de korte als de lange termijn. De oproep aan producenten is daar een van. Daarnaast is er sinds kort een operationeel team geneesmiddelentekorten. Daarin zitten onder meer leveranciers, apothekers en groothandelaren, zorgverzekeraars en het CBG. De leden van het team inventariseren waar antibiotica voor kinderen zijn en “bespreken waar de schaarse middelen naartoe gaan”, zei Dijkstra. Eventuele alternatieven kunnen uit het buitenland worden geïmporteerd.
Lange termijn
Voor de langere termijn wil Dijkstra kijken naar het prijs- en vergoedingenbeleid van Nederland. In eerdere discussies over medicijntekorten werd door verschillende Kamerleden aangekaart dat Nederland te weinig betaalt voor medicijnen en dat leveranciers daarom liever zaken doen met andere landen.
De bewindsvrouw gaat in de EU het probleem van de voorraden aankaarten en de lidstaten oproepen tot “Europese solidariteit”. Zo houdt Duitsland een voorraad aan van een half jaar, zei Dijkstra. “Dat werkt remmend voor andere Europese landen. Die kunnen niet over die middelen beschikken die daar in voorraad worden gehouden.”
“Tot op zekere hoogte blijven we afhankelijk van grondstoffen van landen als China en India. Daar is nog een wereld te winnen, vooral in India”, zei Dijkstra. Nederland is volgens haar bezig om vooral met India goede afspraken te maken. “Ik vervul graag een voortrekkersrol in het Europese debat over het geneesmiddelentekort.” (ANP)