Een kwaliteitsstatuut beschrijft hoe een ggz-organisatie de kwaliteit van zorg borgt. Het statuut moet ervoor zorgen dat de juiste zorg op het juiste moment aan een cliënt wordt geleverd. Alle ggz-instellingen zijn verplicht in 2022 een nieuw Kwaliteitsstatuut te schrijven, op basis van het Landelijk Kwaliteitsstatuut. De Dimence Groep, een ggz- en welzijnsorganisatie in met name Oost-Nederland, heeft bewust gekozen om af te wijken van de landelijke norm.
In het nieuwe format van het Landelijke Kwaliteitsstatuut zijn drie belangrijke wijzigingen doorgevoerd: de indeling van cliënten in categorieën, het onderscheid in indicerende en coördinerende rol van de regiebehandelaar en het vormen van lerende netwerken. Het zijn met name de eerste twee wijzigingen waar Dimence Groep niet in mee wil gaan.
“Dimence Groep behandelt cliënten uit alle vier categorieën, maar onderschrijft de strakke indeling niet. De vraag van de cliënt is vertrekpunt, waarbij de professionaliteit en deskundigheid van de collega’s centraal staan”, schrijft de organisatie over het eerste punt. En: “Dimence Groep maakt onderscheid in de indicerende en coördinerende rol van de regiebehandelaar (kan in 1 persoon, het hoeven niet twee behandelaren te zijn). Wat betreft de lerende netwerken laat Dimence Groep weten daar zelf ook fors op in te zetten. “Ruimte waarbij reflectie, leren en ontwikkelen een continu proces vormen om de kwaliteit van zorg op de hoge standaard die de organisatie nu al heeft, te houden.”
Ver van de dagelijkse praktijk
De belangrijkste motivatie om van het landelijke statuut af te wijken is tweeledig geweest, vertelt bestuurder Rian Busstra. “We hadden niet het gevoel dat het veel nieuws toevoegt en we vinden dat het zorgverleners te veel belast. We willen hiermee een signaal afgeven. Er wordt veel op het landelijke niveau bedacht. Dat is soms goed, maar soms staat het ook te ver van de dagelijkse praktijk af. Daardoor kunnen zorgverleners zich in de kou gezet voelen. We hebben dit jaar al het zorgprestatiemodel moeten invoeren (het nieuwe bekostigingsmodel voor de ggz, red.), wat grote impact heeft op gehad op de organisatie. Van het verminderen van de administratieve last daardoor hebben wij nog niets gemerkt. Nu zouden zorgverleners ook iedere patiënt in een hokje moeten indelen en nagaan of ze wel het juiste type regiebehandelaar hebben. Dat vinden we te ver gaan en het leidt juist af van de kwaliteit.”
Het eigen kwaliteitsstatuut van Dimence Groep is tot stand gekomen in samenwerking met zorgverleners en de cliëntenraad. “Een kwaliteitsstatuut moet richting geven”, vervolgt Busstra. “Omdat ze erbij betrokken zijn, zijn collega’s er trots op. Ze herkennen zich erin, want ze hebben zelf kunnen meedenken over wat kwaliteit betekent.”
Peter Koopman
Opvallend en flink: GGZ instelling Dimence kiest voor eigen koers inzake beschrijving van te leveren kwaliteit.