Na tien weken stakingsacties hebben vakbonden en werkgeversorganisatie OSB dinsdag overeenstemming bereikt over een nieuwe 3-jarige cao in de schoonmaaksector. De stakende schoonmakers gaan vrijwel zeker nog deze week weer aan de slag. De NS is blij met het akkoord. Door de acties kregen reizigers te maken met vervuilde stations en vieze treinen.
Partijen hebben afgesproken dat de lonen de komende drie jaar jaarlijks met 2 procent en de eindejaarsuitkering met 0,2 procent omhoog gaan. Dat komt bij elkaar neer op 6,6 procent. Het akkoord voorziet ook in de afschaffing van de twee wachtdagen bij ziekte. Dat gebeurt in twee stappen, per 1 januari 2015 en 1 januari 2016. Nu zijn de eerste twee ziektedagen nog voor eigen rekening van de werknemer die zich ziek meldt. De wachtdagen en de loonsverbetering vormden tot nu toe het grootste struikelblok.
Vernieuwingsagenda
Vakbonden en OSB gaan verder aan de slag met een zogenoemde vernieuwingsagenda. Dat moet onder andere leiden tot nadere afspraken over werkdruk ,,Wij gaan samen optrekken bij de verdere professionalisering van de sector”, zei werkgeversvoorzitter Hans Simons hierover.
Simons noemde het akkoord, dat tot stand kwam met behulp van een bemiddelaar, “een fair compromis”. Hij benadrukte het belang van een cao met een looptijd van 3 jaar. “Dat brengt rust in de tent”.
Cruciale stap
Volgens bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten zetten de schoonmakers met de gemaakte afspraken “een cruciale stap op de sociale ladder”. Het akkoord wordt woensdag besproken met de stakers. Als die akkoord gaan, komt er donderdag een einde aan de stakingen.
In de sector werken 150.000 schoonmakers. De afgelopen dagen staakten zo’n 2000 werknemers. Behalve bij de NS waren er ook acties op Schiphol en ministeries.
Stations
De gevolgen van de acties waren vooral zichtbaar in de treinen en op stations. De NS zei blij te zijn dat de partijen er eindelijk in zijn geslaagd afspraken te maken voor ,,een fatsoenlijke cao”. ,,Reizigers zijn al veel te lang de dupe van de acties”, aldus het spoorbedrijf. Als grote opdrachtgever oefende de NS voor en achter de schermen grote druk uit op vakbonden en werkgevers om tot een akkoord te komen.
De NS is het zat te worden gebruikt voor acties ,,vanwege de landelijke zichtbaarheid” en wil hierover nog een kritisch gesprek voeren met beide partijen. In 2010 en 2012 was de schoonmaaksector ook al wekenlang het toneel van stakingen. Ook toen werd de NS getroffen.