De Europese Commissie heeft pembrolizumab (merknaam: Keytruda) goedgekeurd voor de behandeling van gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker. Dit maakt producent MSD bekend.
Het middel mag gebruikt worden voor de behandeling van eerder behandelde patiënten met gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker waarvan de tumor PD-L1 expressie vertoont. Pembrolizumab komt daarmee beschikbaar als zogeheten monotherapie. Deze goedkeuring geldt voor de 28 lidstaten van de Europese Unie en voor de landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen).
De goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van de KEYNOTE-010 studie. Hieruit bleek dat een behandeling met pembrolizumab, in vergelijking met chemotherapie, een langere overleving biedt bij eerder behandelde volwassenen met lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker, met als biomarker een tumor PD-L1 expressie. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan duizend patiënten.
Verheugd
“We zijn zeer verheugd met dit nieuws”, zegt Kaja Natland, Managing Director van MSD Nederland. “Deze goedkeuring biedt mensen met gevorderde longkanker en artsen een nieuwe behandeloptie.” Het gebruik van de PD-L1 biomarker zoals dat binnen de genoemde studie is gedaan, sluit aan op de visie van MSD om “de juiste behandeling, voor de juiste patiënt op het juiste moment” aan te bieden.
In 2015 heeft minister Edith Schippers (VWS) aangekondigd de pakketsluis voor nieuwe
innovatieve geneesmiddelen op structurele basis toe te gaan passen. Voor de behandeling van gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker is pembrolizumab in de sluis geplaatst.
Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks ruim twaalfduizend mensen de diagnose longkanker en sterven er meer mensen aan dan aan borstkanker en darmkanker samen. In Nederland is de levensverwachting van patiënten met niet-kleincellige longkanker in gevorderd stadium één jaar na diagnose ongeveer 20 procent.