Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is in 2010 met 30 procent gestegen ten opzichte van 2009. In totaal werden bij de meldpunten 855 meldingen gedaan, aldus het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling.
Naar schatting krijgen jaarlijks meer dan 160 duizend ouderen in Nederland te maken met ouderenmishandeling. De cijfers over 2010 laten eenzelfde beeld zien als in 2009. Ook nu weer blijken vrouwen veel vaker slachtoffer van ouderenmishandeling te zijn dan mannen. In de meeste gevallen is de pleger een familielid, vaak een (klein)kind of (ex)partner. Driekwart van de meldingen betreft opzettelijke mishandeling.
Lichamelijke mishandeling
Meldingen over lichamelijke mishandeling kwamen met een frequentie van 32 procent het vaakst voor. Ook psychische mishandeling (30 procent) en financiële uitbuiting (26 procent) komt veel voor. Verwaarlozing (6 procent) en schending van rechten (7 procent) komen relatief weinig voor. Seksueel misbruik wordt zeer zelden gemeld.
Campagne
De bestrijding van ouderenmishandeling krijgt tussen 2011 en 2014 een extra impuls vanuit het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ van het ministerie van VWS. Structureel wordt per jaar 10 miljoen euro uitgetrokken om geweld tegen ouderen sneller te signaleren en te stoppen, ondermeer door verbeterde melding en goede ondersteuning van de slachtoffers. Ook komt er een voorlichtingscampagne voor ouderen zelf en hun omgeving en een meldplicht voor professionals.