Bijna één op de vijf zelfstandige klinieken verwacht dit jaar minder productie te kunnen draaien dan het omzetplafond in de ziekenhuiszorg toelaat. Dit blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).
Van de ruim honderd zelfstandige klinieken die aan de quickscan meededen verwacht 18 procent dit jaar onder het omzetplafond uit te komen. Het omzetplafond voorziet in een maximale groei van 2,5 procent, maar verzekeraars hanteren in de praktijk veelal een nullijn. Zelfstandige klinieken die onder het omzetplafond blijven zullen daarmee de facto te maken met een krimpende omzet.
Makkelijke route
Volgens ZKN weerspiegelt zich in de cijfers de huiver van zorgverzekeraars om zaken te doen met zelfstandige klinieken. ZKN vindt dat hiertoe alle reden is omdat zelfstandige klinieken met relatief lage tarieven en hoge kwaliteit precies aansluiten bij het streven naar selectieve en doelmatige inkoop door zorgverzekeraars. “Helaas moeten wij constateren dat hier in de praktijk op dit moment niet of nauwelijks sprake van is”, stelt ZKN. “Er is nog geen gelijk speelveld bij de contractering. Het door blijven contracteren van de electieve zorg bij ziekenhuizen is de makkelijke route. De kosten van de ziekenhuisstructuur wordt gedekt en de rust blijft gehandhaafd.”
Restitutiepolis
ZKN dringt aan op een concreet plan van aanpak waarin het kabinet duidelijk maakt hoe er ruimte gemaakt gaat worden voor nieuwe aanbieders, zoals in het regeerakkoord gesuggereerd wordt. ZKN toont zich ongelukkig met de kabinetsplannen om de restitutiepolis van de basisverzekering los te koppelen. ZKN is bang dat hierdoor minder patiënten zullen kiezen voor een zelfstandige kliniek.