• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Peter Koopman

    Faillissementen in de Nederlandse professionele ouderenzorg als erfenis van Rutte IV ? Dat zal nog lang in Europa nagalmen! VVD en D’66 zijn via “hun” Ministers als eerste partijen “met de vingers tussen de deur” aan te merken, maar ook het CDA en de CU zijn medeplichtig, toch? Schande, schande …!

  2. Frank Conijn

    Het lijkt me dat de overheden een zorgplicht hebben in de care, net als de zorgverzekeraars in de cure. Zo ja, dan zouden patiënten- of ouderenorganisaties naar de rechter moeten stappen om dat af te dwingen.
    .
    Het excuus dat de zorgkosten stijgen is geen geldig excuus. De zorgkosten stijgen exponentieel met de leeftijd, dus als de bevolking vergrijst, is stijging van de zorgkosten onvermijdelijk.
    .
    Er kan in zijn algemeenheid ook bezuinigd worden op zorgkosten, o.a. door vergoedingsregulering in vooral de cure (zie https://gezondezorg.org/vergoedingsregulering) en (veel snellere) invoering van uitkomstfinanciering (zie de betreffende pagina op dezelfde site).
    .
    Maar dat de vergrijzing de zorgkosten doet stijgen, dat moet als een onveranderlijk gegeven geaccepteerd worden door de politiek.

    • Peter Koopman

      Eens, de leeftijdsopbouw is lang tevoren bekend ( ontgroening en dubbele vergrijzing ( 80+). Maar er worden ook gezonde jaren aan de toenemende kalenderleeftijd toegevoegd. Het is daarom beter in functionele leeftijd ( ICF) te denken dan in kalenderjaren. En ook op het terrein van individuele zorg voor de gezondheid worden resultaten geboekt. Vraag is daarbij of deze ook toegankelijk genoeg zijn voor degenen die dit behoeven? Er is ook al duidelijk waar gezondheidsachterstand tov het gemiddelde veel gemeten wordt ( bijv. Obesitas ). Daar zullen speerpunten prioriteit moeten krijgen. Eens, dat zeker het langdurig zorgaanbod een publieke status moet krijgen en op beschaafd niveau beschikbaar moet zijn, wanneer zelfzorg ( met eventueel tevens met een redelijk volume aan mantelzorg/kosten betaald ) niet meer professioneel geïndiceerd kan worden.