Een experimenteel vaccin tegen ebola dat in de Verenigde Staten bij twintig gezonde vrijwilligers is toegediend, heeft bij niemand voor bijwerkingen gezorgd. Ook is bij alle testpersonen een reactie van het immuunsysteem opgetreden. Dat hebben de onderzoekers laten weten.
Het vaccin wordt sinds begin september getest in de Amerikaanse staat Maryland. De proefpersonen worden 48 weken in de gaten gehouden. Er wordt vooral gekeken naar hoe veilig het is en of het niet voor vervelende bijwerkingen zorgt. Dat er nu ook een immuunreactie is ontstaan, is volgens de onderzoekers een teken dat het vaccin mogelijk ook effectief is.
GlaxoSmithKline
De vrijwilligers zijn tussen de 18 en 50 jaar. De helft heeft een lage dosis van het vaccin gekregen, de andere helft een hogere. Het vaccin is gemaakt door de Britse geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline. Het is niet het enige onderzoek waarbij een vaccin tegen ebola op mensen wordt getest. Zo startte op 10 november in Duitsland ook zo’n soort experiment. Daar gaat het om dertig vrijwilligers die een half jaar worden gevolgd.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde deze week dat tot en met zondag 5689 mensen aan ebola zijn overleden. Er zijn bijna 16.000 gevallen van ebolabesmetting geconstateerd. Verreweg de meeste gevallen zijn in Sierra Leone, Liberia en Guinee. In Liberia lijkt de uitbraak onder controle. En ook in Guinee neemt de snelheid waarmee mensen worden geïnfecteerd af. In Sierra Leone loopt het aantal personen met het ebola-virus juist snel op.
TV-actie
Populaire programma’s, zowel publiek als commercieel, besteden de hele donderdag aandacht aan de inzamelingsactie voor Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Met de actie in de media wordt de nationale actieweek afgesloten. (ANP)