Onderzoekers van het universitair ziekenhuis van Hamburg zijn maandag begonnen met het testen van een ebola-vaccin op mensen. Het is voor het eerst dat dit in Duitsland gebeurt.
De door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geleverde stof wordt de komende zes maanden op dertig vrijwilligers getest, meldt het ziekenhuis. Er bestaat geen gevaar dat zij ook besmet raken, benadrukken artsen. Als de tests succes hebben -zoals eerder het geval was bij dieren- wordt gehoopt het vaccin vanaf de herfst 2015 in te zetten.
België
Ook in België is men bezig met de bestrijding van de ebola-besmetting. Het Rode Kruis Vlaanderen stuurt een verpleegkundige naar het getroffen Guinee. Zij moet inventariseren wat nodig is voor een internationaal onderzoeksproject naar een ebolaserum, op basis van antistoffen in het bloed van mensen die ebola hebben overwonnen. Het onderzoek wordt geleid door het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Nog voor het einde van dit jaar wil men bij ongeveer 100 mensen bloed afnemen, om hiermee 100 tot 200 ebola-patiënten te behandelen, zo maakte het Rode Kruis bekend.
Quarantaine
Mali, dat onlangs het zesde land werd waar de ziekte is uitgebroken, bereidt zich voor op de vrijlating van 109 mensen. Zij werden uit voorzorg in quarantaine geplaatst nadat een 2-jarig meisje vorige maand aan ebola overleed. Het meisje raakte besmet tijdens een 1200 kilometer lange busrit van Guinee naar Mali.
Intussen breidt de epidemie zich in Liberia nog verder uit. Daarvoor waarschuwde hulporganisatie Artsen zonder Grenzen op basis van lokale hulpverleners. Ebola heeft reeds aan bijna 5000 mensen het leven gekost. (ANP)