De eerste prioriteit is dus de inwoners van verpleeghuizen en zorginstellingen. Als deze mensen de vaccinatie niet kunnen krijgen “komen medewerkers van deze instellingen en mantelzorgers in aanmerking voor de vaccinatie”, aldus het ministerie.
Daarna 60-plussers
Na deze eerste twee groepen komen 60-plussers met een medische indicatie, waarbij de oudste Nederlanders eerst gaan. Dan volgen 60-plussers zonder medische indicatie, mensen jonger dan 60 met een indicatie, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die direct contact met coronapatiënten hebben.
1 miljard
De hele vaccinatie-operatie gaat 900 miljoen tot 1 miljard euro kosten, schat VWS. Dat is exclusief de aanschafkosten van de vaccins. Persbureau Reuters meldde eerder vrijdag dat de Europese Unie met vaccinproducent Pfizer een prijs van 15,50 euro per dosis is overeengekomen. Nederland krijgt 11,7 miljoen vaccins van het bedrijf, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 181 miljoen euro.
3,5 miljoen vaccins
Het ministerie denkt, op basis van berichten van de producenten, dat in de eerste drie maanden van 2021 ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten inenten. Dat is niet genoeg om alle 60-plussers en mensen met een verhoogd medisch risico in te enten.
Veel onzeker
Meerdere farmaceuten brachten de afgelopen weken positieve berichten naar buiten over de effectiviteit van de vaccins die ze in ontwikkeling hebben. Het ministerie benadrukt dat er nog wel veel onzeker is over welke vaccins tot de markt worden toegelaten, wanneer, en in welke hoeveelheid. Zo moeten de toezichthouders zich nog over de inentingen uitspreken.
RIVM: voorbereiding vaccinatie in volle gang
De voorbereidingen voor de uitvoering van de coronavaccinatie zijn in volle gang, meldt het RIVM vrijdag. De afgelopen maanden zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden besteld. Ook zijn er, speciaal voor de vaccins die bij een temperatuur van -70 graden bewaard moeten worden, extra supervriezers gekocht. Verder bestaat de voorbereiding uit het regelen van beveiligde opslaglocaties en bijvoorbeeld transport en distributie. Ook komt er een landelijk registratiesysteem speciaal voor de Covid-19-vaccinatie. Dat is, aldus het RIVM, belangrijk met het oog op het registreren, monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen.
Rollen en verantwoordelijkheden
Het RIVM en het ministerie van VWS overleggen momenteel met onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de GGD, bedrijfsartsen, instellingsartsen en ziekenhuizen over de “rollen en verantwoordelijkheden bij het toedienen van de vaccinaties”. Hierbij wordt zo veel mogelijk aangesloten bij hoe het ging bij andere vaccinatieprogramma’s, aldus het RIVM. (ANP)
Frank Conijn
Opmerkelijk dat er al zo’n precieze strategie is uitgestippeld, terwijl we nog nauwelijks weten bij wie het wel en niet goed werkt. Als het bij verpleeghuisbewoners — meestal 80-plussers met een zwakke gezondheid — niet goed werkt maar bij gezonde 80-minners wel, heeft het vaccineren toch nog zin omdat je de R-waarde ermee omlaag brengt. Maar dan moet je strategie dus wezenlijk anders zijn.